Elbilen olaglig
Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato tvingas backa - Foto: Alfa Romeo/Stellantis

Nya elbilen är olaglig – nu backar tillverkaren

I förra veckan visade Alfa Romeo upp sin allra första elbil under stor fanfar. Redan inom något dygn började det emellertid storma kring den nya elbilen, då det framkom att den kunde vara olaglig. Nu backar biltillverkaren.


Den olagliga detaljen på den nya elbilen var namnet. Alfa Romeo hade nämligen valt att döpa sin elbil till “Milano”, efter märkets hemstad. 

Modellnamnet Milano har också använts tidigare av märket på den amerikanska marknaden, på den modell som i Europa hette 75.

Strax efter att bilen visats upp kom det emellertid kritik från den italienska industriministern Adolfo Urso, som menade att namnet inte var tillåtet.

Han vill göra det jobbigt att köra bil – 20 km/h i stan

Namnet på elbilen låter för italienskt

Kruxet är att namnet är bestämt Italien-klingande, medan Alfa Romeo planerar att bygga den nya bilen i Polen av kostnadsskäl.

Enligt Stellantis-koncernens vd Carlos Tavares handlar det om besparingar som sänker priset med 10 000 euro per bil, vilket är betydande då grundpriset för modellen ska ligga på runt 30 000 euro.

Detta upplägg går stick i stäv med en italiensk lag från 2003, som säger att en produkt med ett namn som låter italienskt måste tillverkas i Italien. Detta för att förhindra att icke-italienska produkter ska ge sken av att vara från Italien.

Industriministern menar att en bil som heter Milano men inte tillverkas i Italien riskerar att vilseleda konsumenter.

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

Tillverkaren gör om och gör rätt

Man skulle kunna tro att en stor biltillverkare skulle ha full koll på de legala komplikationerna av att döpa den Polen-byggda elbilen till Milano, samt ha en taktik för att kringgå reglerna.

Så verkar emellertid inte vara fallet, utan bara dagar efter lanseringen byter man nu namn på elbilen. Det nya namnet blir Junior, vilket faktiskt är ett betydligt mer anrikt emblem för Alfa Romeo än Milano. Det har man avslöjat i ett något humoristiskt formulerat pressmeddelande.

– Vi är fullt medvetna om att detta ögonblick kommer att förbli ingraverat i märkets historia, kommenterade Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato.

Man kan undra hur många bilar som redan hunnit förses med de olagliga Milano-emblemen.

Förbud mot bilkörning på helgerna: Hotet från tyska ministern

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

Bil