Bensin billigare bussen dyrare
Bussen blir dyrare, medan bensinen blir billigare - Foto: Erik Simander/Frederik Ringnes/TT

Bensin billigare nu än 10 år sedan – men bussen blir dyrare

I framtiden vill politikerna att vi ska åka mer kollektivt för klimatets skull, men ett hinder mot detta är att biljettpriserna går åt fel håll. De senaste tio åren har priserna stigit rejält, samtidigt som det faktiskt har blivit något billigare att tanka bensin.


Det är många som tycker att det är på tok för dyrt att tanka en bensin- eller dieselbil idag, efter att priserna i kronor och ören har stigit kraftigt under de senaste åren.

För prisökningarna beskylls ofta den allt striktare miljöpolitiken.

Faktum är emellertid att bensinen har blivit något billigare under de senaste tio åren om man tar hänsyn till inflationen, rapporterar SVT Nyheter.

Det som däremot har blivit betydligt dyrare under samma period är kollektivtrafiken.

Bensin har faktiskt blivit billigare

De senaste tio åren har bensinpriset enligt SVT ökat med drygt 30 procent, vilket kan tyckas vara en markant ökning.

Under samma period har emellertid inflationen varit något högre med runt 31 procent. I reella termer har bensinen alltså blivit billigare de senaste tio åren.

Att tanka bilen är därmed lite billigare nu än det var för tio år sedan – redan innan man räknar in att moderna bilar är snålare än de var tidigare.

EU-granskare sågar övergång till elbilar – kan skada ekonomin

Bussen blir allt dyrare

Något som däremot inte har hållit jämna steg med inflationen är biljettpriserna i den mer miljövänliga kollektivtrafiken.

Politiker över hela det politiska spektrumet har satt upp mål om att fler ska åka kollektivt, men enligt SVT:s kartläggning talar biljettpriserna ett annat språk.

Biljettpriserna i den svenska kollektivtrafiken har enligt SVT stigit med drygt 42 procent under de senaste tio åren, vilket är betydligt mer än inflationen.

Leasing på elbilar en “tickande bomb” – varnar experten

Stora höjningar i närtid

Bara det senaste året, när bensinpriset har sänkts även i kronor och ören, har många regioner infört rekordstora prishöjningar på kollektivtrafik.

Vid årsskiftet ökade priset på ett månadskort i Kronoberg med 15 procent, medan en enkelbiljett i Uppsala blev 18 procent dyrare och samtliga biljetter i Örebro ökade med 10 procent.

Enligt Nina Höjjer, regionråd i Örebro, är höjningarna nödvändiga för att kompensera för dyrare bränsle och ökade löner för busschaufförerna. Hon medger dock att priserna har ökat med mer än chaufförernas löner.

Formel 1-legenden Ayrton Sennas gamla superbil är till salu

Skrämmer bort resenärer

Incitamentet för att lämna bilen hemma och åka kollektivt i stället är således mindre nu än för tio år sedan.

SVT noterar att prissättningen spelar en viktig roll i huruvida resenärer kommer att välja att åka kollektivt eller inte.

Höga priser anges i undersökningar vara ett avgörande skäl för att välja bort kollektivtrafiken, även kvaliteten på rutterna och turtätheten väger ännu tyngre.

– Vi har en hemläxa att göra, vi behöver en billigare och effektivare kollektivtrafik och vi testar med nya linjer och rabatter, säger Magnus Lagergren, vice ordförande i kollektivtrafiknämnden i Örebro till SVT.

Snokande kameran – som sätter dit rattsurfare

Bil