Bilkorning helgerna
Hur läge kommer soliga helgutflykter med bil vara tillåtna? - Foto: BMW

Förbud mot bilkörning på helgerna: Hotet från tyska ministern

Debatten kring utsläppsmålen för transportsektorn hettar till i Tyskland, och nu kan helgutflykterna med bil vara hotade. Landets transportminister hotar nu nämligen med att förbjuda bilkörning på helgen om miljölagstiftningen inte ändras.


Volker Wissing, transportminister i Tyskland, skickade nyligen ett brev till ledarna för partierna i den tyska regeringen, som tidningen Bild var först att ta del av. 

I brevet uppmanar transportministern regeringen att ändra sin miljölagstiftning. Om man inte gör detta kommer han att tvingas ta till stränga åtgärder – exempelvis att förbjuda bilkörning om helgerna.

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

Hotar förbjuda bilkörning

Bakgrunden till utspelet är att tysk lag säger att landet ska minska sina utsläpp med 65 procent från 1990 till 2030, och möta ett antal årliga miljömål på vägen.

Om en sektor något år inte lyckas möta sina miljömål måste den ansvariga ministern introducera ett åtgärdspaket. Under 2023 missade den tyska transportsektorn sina miljömål, rapporterar The Local.

Wissing föreslår att lagen ändras så att enskilda sektorer får missa sina utsläppsmål, förutsatt att andra sektorer sänker sina utsläpp med mer än sina mål för att kompensera.

Om man inte inför denna ändring kan transportministeriet tvingas införa “restriktiva åtgärder som är svåra att kommunicera till allmänheten”, skriver transportministern.

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

Kritiseras från flera håll

Det står klart att transportministern sitter i en pressad sits på grund av de rådande lagarna. Hans kraftfulla retorik har dock mötts med kritik från flera håll.

Julia Verlinden, vice partiledare för det tyska miljöpartiet, menar att transportministerns påståenden är falska, och att ministrar inte bör använda skrämseltaktik mot befolkningen för att få sin vilja igenom.

Även miljöorganisationen Greenpeace motsätter sig ministerns retorik, och menar att transportministern försöker att använda sitt eget misslyckande att nå miljömålen för att få igenom sina egna politiska förslag. Organisationen menar att ministern i flera år har blockerat miljöreformer, och nu målar upp skräckscenarion för att kunna driva en mindre miljöorienterad politik framöver.

Volker Wissing, som tillhör regeringspartiet FDP, har en historik av att motsätta sig miljöåtgärder – exempelvis införandet hastighetsbegränsningar på samtliga tyska motorvägar.

Tre konceptbilar Volvo borde ha tillverkat

MC-knutten Jan Emanuel: Här är hans motorcyklar

Bil