FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay. Arkivbild.
FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay. Arkivbild. - Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.


Fakta: 7 oktober-attackerna

Lördagen den 7 oktober 2023 gick den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Hamas överraskande till anfall mot Israel. Omkring 2 500 beväpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 100 människor i Israel, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds. Massakrer utfördes i kibbutzer och på musikfestivalen Nova som arrangerades i närheten av gränsen. Enligt israeliska uppgifter förekom systematiska våldtäkter, tortyr och likskändningar.

Närmare 250 personer, bland dem barn, togs som gisslan och fördes till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan därefter lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra Hamas.

I dagsläget tros drygt 100 av de gisslantagna finnas kvar i Hamas fångenskap, sedan en del släppts och andra dödats.

Fler än 33 000 människor har dödats i Gazaremsan sedan 7 oktober-attacken, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet. Den absoluta merparten av dem är civila.

— Jag beklagar att människor i Israel som vill tala med oss nekas den möjligheten, eftersom vi inte kan få tillträde till Israel, säger Pillay vid ett möte vid FN:s kontor i Genève.

Utredningskommissionen inrättades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i maj 2021 för att utreda påstådda brott mot internationell humanitär rätt i Israel och de palestinska territorierna.

Kommissionen undersöker just nu påstådda brott under Hamas-attacken samt påstådda brott som begåtts av israeliska styrkor i Gazaremsan och på Västbanken.

— När det gäller Israels regering har vi inte bara mött en brist på samarbete utan även ett aktivt hindrande av våra ansträngningar att ta emot bevis från israeliska vittnen och offer för de händelser som inträffade i södra Israel, säger Chris Sidoti, en av utredarna för kommissionen.

I ett uttalande till nyhetsbyrån AFP hävdar Israel att landet har gett kommissionen tillgång att resa till Israel och träffa offer. Samtidigt uttrycker de kritik.

"De 1 200 personer som mördats, de kvinnor och flickor som våldtagits, den gisslan som tagits i Gaza, vet alltför väl att de aldrig kommer att få någon rättvisa eller den värdiga behandling de förtjänar från utredningskommissionen och dess medlemmar, som har en historia av antisemitiska och anti-Israel uttalanden", säger Israel i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Kommissionen kommer att presentera sina första slutsatser för FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!