Vid dosdispensering tas läkemedel ur originalförpackningar och ompaketeras i särskilda dospåsar för patienter. Arkivbild.
Vid dosdispensering tas läkemedel ur originalförpackningar och ompaketeras i särskilda dospåsar för patienter. Arkivbild. - Foto: Bertil Ericson/TT

Konkurrensverket stoppar apoteksaffär

Konkurrensverket sätter stopp för Apotekstjänsts planerade förvärv av Svensk dos. Orsaken är att affären skulle innebära att det bara skulle finnas två aktörer kvar på marknaden för dosdispenseringstjänster i Sverige. Och det skulle påtagligt hämma en effektiv konkurrens, enligt Konkurrensverket.


Det finns för närvarande endast tre dosapotek i Sverige som har tillstånd att verka inom öppenvården. Med hjälp av maskinell dosdispensering tas läkemedel ur originalförpackningar och ompaketeras till särskilda dospåsar för enskilda patienter.

Flertalet kunder är regioner som upphandlar dessa tjänster från dosapoteken.

"En effektiv konkurrens gynnar kunder och konsumenter på olika sätt, bland annat genom låga priser. Den anmälda företagskoncentrationen skulle innebära att kunder som köper dosdispenseringstjänster, bland annat regionerna, får ännu färre anbudsgivare", säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

TT
/