Emil Forsberg inledde på bänken borta mot Portugal, men hoppade in i den 60:e minuten. Hemma mot Albanien på måndag är veteranen tillbaka i startelvan. Arkivbild.
Emil Forsberg inledde på bänken borta mot Portugal, men hoppade in i den 60:e minuten. Hemma mot Albanien på måndag är veteranen tillbaka i startelvan. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Stuvar om – Forsberg startar mot Albanien

Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson gör minst två byten i den elva som startar mot Albanien. Emil Forsberg och Samuel Gustafson kommer in. Det har alltid varit planen att göra förändringar. Vi vill se många spelare, säger dansken.


Tomasson och den resa han gett sig ut på på inleddes med en svidande förlust mot Portugal (2–5) i torsdags. Därför var det kanske inte så konstigt att han enbart bad om att få frågor om Albanien på presskonferensen efter träningen.

Men en tillbakablick var oundviklig.

— Vi måste förbättra allt, vilket är normalt efter tre träningar inför matchen mot Portugal och några efter. Vi måste bli bättre i hur vi försvarar oss, i hur vi spelar fotboll tillsammans.

Jon Dahl Tomasson aviserar flera ändringar i startelvan.

— Den här gruppen spelare har en mycket bra attityd och en stark anda. Den vill utvecklas och har en klar uppfattning om hur vi vill spela fotboll. Det är därför jag inte ser bakåt.

Svalt intresse

Blott runt 17 000 biljetter är sålda till årets första hemmalandskamp – och Dahl Tomassons debut på svensk mark. En siffra som avslöjar att svenska landslagssupportrar inte direkt står i kö för att se hans strävan efter att göra landslaget attraktivt, underhållande och framgångsrikt.

2–5-förlusten mot Portugal var heller inte en magnet som drar massorna till Friends arena i Solna.

Men den nye förbundskaptenen väljer att inta ett positivt perspektiv.

— Först och främst, ett tack till de som kommer. Det är alltid en ära att spela för landslaget. Du spelar inte för dig själv. Man spelar för sina vänner, för sin familj, för sitt land. Jag är säkert att många följer oss från svenska hem, säger Dahl Tomasson.

Dansken understryker att han vill se så många spelare som möjligt under samlingen.

Många ändringar

Det innebär bland annat att Emil Forsberg och Samuel Gustafson får chansen från start mot Albanien.

— Emil Forsberg kommer starta. Han hade en lång resa och tidsskillnad inför förra matchen. Det är likadant med Samuel Gustafson, han kommer också att starta, säger Dahl Tomasson.

USA-proffset Forsberg, i New York Red Bulls, hoppade in i den 60:e minuten mot Portugal i torsdags. Gustafson, till vardags i japanska Urawa Red Diamonds, hoppade in tio minuter senare.

Fler ändringar jämfört med den elva som inledde mot Portugal väntar mot Albanien.

— Vi vill se så många spelare som möjligt för att se om de klarar att spela den fotboll vi vill spela. Dessutom är det alltid hälsosamt att ha konkurrens i truppen.

— Jag ger inget antal, men vi kommer att se många ändringar, säger Jon Dahl Tomasson.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!