Thorengruppen fick guldjubla för fjärde året i rad.
Thorengruppen fick guldjubla för fjärde året i rad. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Thorengruppen svensk mästare för fjärde året i rad

För första gången avgjordes SM-finalen i innebandy på Friends arena. Då vann favoriten Thorengruppen sitt fjärde raka SM-guld inför storpublik. Jag njöt hela matchen, säger Thorengruppens tremålsskytt Cajsa Alm.


Fakta: Tio senaste svenska mästarna

2024: Thorengruppen

2023: Thorengruppen

2022: Thorengruppen

2021: Thorengruppen

2020: Iksu

2019: Täby

2018: Iksu

2017: Iksu

2016: Pixbo

2015: Mora

SM-final mellan Thorengruppen och Pixbo är en numera välbekant syn i damernas innebandy. Det här var fjärde året i rad som lagen möttes, och inför matchen hade Umeålaget Thorengruppen tre raka finalsegrar.

Revanschjagande Pixbo fick dock återigen se sig besegrat. Thorengruppen vann med 6–3 och säkrade därmed fjärde raka SM-guldet.

— Just nu har vi ett väldigt bra driv, och gör vi det vi ska så vinner vi matcherna, säger Cajsa Alm om lagets dominans.

Perfekt start

Thorengruppen fick en perfekt start på matchen, 1–0 kom med knappt åtta minuter spelade genom ett snyggt skott av Alm i bortre krysset.

— Jag gillar att utmana min spelare och när jag gör det brukar det gå bra. Det var jätte, jätteskönt, säger hon om målet.

Strax före den första pausen kom också 2–0, efter ett långt anfall av Thorengruppen där Pixbo till slut inte klarade av att hålla emot.

Pixbo hade dock inte gett upp ännu. Drygt halvvägs in i den andra perioden kom det viktiga reduceringsmålet för att hålla finalen vid liv, sedan ett misstag i Thorengruppen gett Eliska Krupnova öppet läge.

2–1 stod sig in i paus – men i den tredje perioden tog det bara 58 sekunder innan Thorengruppen slog till igen. Bara minuter senare gjorde laget också 4–1.

Dramatisk avslutning

Avslutningen skulle dock bli dramatisk. Pixbo, med en spelare mer på planen då man plockat ut målvakten, fick till reduceringar två gånger om med fyra minuter kvar av matchen.

Thorengruppen lyckades dock utnyttja Pixbos tomma målbur – Alm satte både 5–3 och 6–3 och blev därmed hattrickskytt inför storpubliken på Friends arena.

— Jag njöt hela matchen, det var jättekul. Det var mäktigt att ta in hur stort det var och alla som sitter där. Det är en häftig känsla, säger Alm.

Cajsa Alm gjorde tre mål i matchen – två kom i tom målbur.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!