Abbas 'The arrival' från 1976 har blivit en del av amerikansk musikkanon. Arkivbild.
Abbas 'The arrival' från 1976 har blivit en del av amerikansk musikkanon. Arkivbild. - Foto: Leif R Jansson/TT

Abba – nu en del av USA:s kulturarv

Svenska Abba har blivit en del av det amerikanska kulturarvet. Albumet "The arrival" från 1976 har valts in i USA:s National Recording Registry.


Varje år sedan år 2002 väljs 25 skivor, sånger, tal eller andra ljudverk ut för att sparas för evigheten som en slags kanon hos Library of Congress, USA:s motsvarighet till Kungliga biblioteket. Projektet är skapat för att sprida kunskap om vikten av att bevara gamla ljudinspelningar.

Tanken är att de verk som väljs ut ska vara historiskt, kulturellt och estetiskt viktiga skildringar av amerikanskt liv och bland de som får äran i år finns album med Green Day, The Notorious BIG, Blondie – och Abbas "The arrival", skriver AP.

Den svenska supergruppens fjärde album från 1976 innehåller bland annat hitlåtarna "Dancing queen", "Money money money" och "Knowing me, knowing you". Plattan toppade listorna i många länder runt om i världen, men låg aldrig etta i USA.

Abba är inte den enda svenska artist eller grupp som finns bevarade som viktiga för amerikanskt liv hos Library of Congress. Sången "Nikolina", insjungen 1917 av den svenske bondkomikern Olle i Skratthult, valdes in för fyra år sedan.

Olle i Skratthult, var riktiga namn var Hjalmar Peterson, turnerade i svenskbygderna i USA på 1910- och 20-talen.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!