Årets Venedigbiennal öppnar för allmänheten den 20 april men den israeliska paviljongen förblir av allt att döma stängd. Arkivbild.
Årets Venedigbiennal öppnar för allmänheten den 20 april men den israeliska paviljongen förblir av allt att döma stängd. Arkivbild. - Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Israelisk konstnär vägrar öppna Venedigpaviljong

Den israeliska konstnären Ruth Patir vägrar öppna Israels paviljong på Venedigbiennalen. Hon ställer som krav att Israel och Hamas når en överenskommelse om eldupphör samt att gisslan friges.


Enligt The New York Times ser hon ingen annan utväg.

— Jag hatar det, men jag tror att det är viktigt, säger Ruth Patir enligt tidningen.

Hon konstaterar att biennalen är en enorm chans för unga konstnärer som hon själv att visa upp sin konst för världen. Men Ruth Patir beskriver situationen i Gaza som "så mycket större än mig" – och tycker att beslutet att inte öppna utställningen var det enda som hon och paviljongens kuratorer kunde ta.

Israeliska staten har betalat hälften av utställningskostnaderna och kuratorn Tamar Margalit konstaterar att kravet på eldupphör från en konstnär som representerar Israel kan leda till kritik från landets lagstiftare.

Även om paviljongen förblir stängd kan dock biennalens besökare se ett av Ruth Patirs videoverk genom att fönster. Filmen tar upp sorg och frustration över konflikten, känslor som hon tycker "passar erfarenheten av att leva just nu".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!