Toppjobb hos kungen för Trädgårdstider-profilen.
Toppjobb hos kungen för Trädgårdstider-profilen. - Foto: Pontus Lundahl/TT Bild, Niklas Forshell /SVT

Trädgårdstider-profilen får toppjobb hos Kung Carl XVI Gustaf

​John Taylor är för många ute i stugorna synonym med SVT-programmet Trädgårdstider. Men det är inte det enda han har på gång just nu. Till sommaren ska John Taylor nämligen köra igång med sitt nya toppjobb. Och det är inte för vem som helst. Hans nya arbetsgivare? Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf.


Trädgårdsmästaren John Taylor, 59, är Sheffield-sonen som tagit Sverige med storm. Sedan han kom till Sverige i början av 1990-talet har han hunnit bli en av landets mest folkkära trädgårdsprofiler.

I nästan 20 års tid utvecklade John Slottsträdgården i Malmö, och han är sedan 2017 trädgårdsmästare på Tjolöholms slott.

Men det är i SVT:s trädgårdsprogram Trädgårdstider som John Taylor har fått allra störst genomslag. Sedan 2010 är han en av programledarna för feelgood-programmet som kretsar kring trädgård, mat och inredning. Utöver Taylor utgörs Trädgårdstider-gänget av Pernilla Månsson-Colt, inredaren Malin Persson och kocken Adam Aamann.

Trädgårdstider-gänget med Pernilla Månsson-Colt, inredaren Malin Persson, kocken Adam Aamann och trädgårdsmästaren John Taylor. Bildkälla: Niklas Forshell/SVT

Årets säsong har väckt starka reaktioner hos tittarna. Nyheter24 kunde avslöja att programmet först anmäldes till Granskningsnämnden då Malin Persson enligt anmälaren använde en speciell odlingsmetod som denne utvecklat under flera år – utan någon hänvisning.

Men de starka reaktionerna tog inte slut där. Kort därefter kunde Nyheter24 avslöja att programmet anmälts ännu en gång. Då handlade det om att trädgårdsmästaren Victoria Skoglund och TV4-profilen Jenny Strömstedt ska gästa Trädgårdstider längre fram i vår. 

Helt uppåt väggarna, menade anmälaren som reagerat på att Victoria driver en egen handelsträdgård – och att hon på grund av sin medverkan i Trädgårdstider skulle kunna dra ekonomisk vinning. Detta då hon skulle kunna snappa upp vilka frön eller växter som kommer att synas i programmet för att sedan kunna köpa in det till sin handelsträdgård. På så vis skulle hon få ett försprång gentemot konkurrenterna, menade anmälaren.

John Taylor från Trädgårdstider har fått nytt toppjobb – hos kungen

Någon som klarat sig undan anmälningarna i år är däremot just John Taylor. Nyligen skrev Nyheter24 om hur hans Instagramkonto, där han tidigare hade närmare 100 000 följare, gått spårlöst upp i rök. Vad som hänt är höljt i dunkel – men något som är kristallklart, det är att Taylors karriär går spikrakt uppåt.

I sommar har John Taylor nämligen tagit hem ett riktigt prestigejobb – med en arbetsgivare i form av Kung Carl XVI Gustaf. Taylor ska nämligen skapa en koloniträdgård på Gustaf V:s gamla krocketplan på Sollidens Slott på Öland. 

Det här blir det 10:e året i rad som Solliden Slott storsatsar på sin trädgårdsutställning. Tidigare år har bland annat den välkända trädgårdsmästaren Bosse Rappne, programledaren Ernst Kirschsteiger och kocken Paul Svensson fått äran att sätta sin prägel på Solliden Slott.

Taylors kommande trädgård på Solliden har han döpt till "Hitta glädjen!” En koloniträdgård för alla".

– Med min trädgård på Sollidens Slott hoppas jag kunna inspirera allt fler att upptäcka glädjen med odling och se värdet av landets 50 000 kolonilotter, säger John Taylor i ett pressmeddelande.

John Taylor har en egen kolonilott i Malmö. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Festligheterna drar igång redan den 10 maj med sådd och plantering, och den 29 juni är det officiell invigning av utställningen – i närvaro av kungen och drottning Silvia. Utställningen visas sedan fram till den 29 september.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!