Fangelse fortkorning
Kvinnan ljög om snöiga skyltar vid en fortkörning - Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

Kvinna ljög om snö på skyltar vid fortkörning – får fängelse

En kvinna som förhördes som vittne i samband med en fortkörning i november 2021 uppgav att vägskyltarna var översnöade på den aktuella dagen. Dessa uppgifter stämmer emellertid inte, och nu döms hon till två månaders fängelse, rapporterar Dagens Juridik.


Det var Mora tingsrätt som i november 2021 hanterade ett ärende om en fortkörning, där kvinnan i fråga agerade vittne.

Enligt vittnesmålet var snöfallet kraftigt under den aktuella dagen, vilket ledde till att samtliga vägskyltar var översnöade.

Läs även: EU ger besked om Stockholms omstridda miljözon

Uppgifterna var felaktiga

Genom ett foto tagen vid tillfället av fortkörningen kunde tingsrätten emellertid konstatera att de uppgifter som kvinnan angett i sitt vittnesmål var felaktiga.

Fotot visade nämligen att det inte rådde någon snöstorm vid tillfället, samt att det inte ens låg snö på marken. Senare samma dag som fortkörningen ägde rum kontrollerades även de aktuella vägskyltarna utan anmärkning.

Av den anledningen dömdes föraren för hastighetsöverträdelsen. Trafikmål av denna typ innebär i vanliga fall penningböter som påföljd.

Läs även: Billiga elbilen kostade 48 000 kronor att försäkra

Döms till två månaders fängelse

Att ge felaktiga vittnesuppgifter under ed är däremot ett betydligt allvarligare brott, och kvinnan åtalades för mened för sin lögn om väderförhållandena. Hon kom senare att dömas till två månaders fängelse för brottet.

Kvinnan nekar emellertid till brott, och överklagade målet till hovrätten med stöd av två fotografier.

Nu går emellertid Svea hovrätt på tingsrättens linje enligt Dagens Juridik, och fastställer domen på två månaders fängelse.

Läs även: Superbil värd 30 miljoner körs genom översvämning

Läs även: Män är överlägsna på fickparkering – enligt dem själva

Bil