Elbilar besiktningen EU
Det finns inga regler för besiktning av elbilar - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Transportstyrelsen

Experternas varning: Besiktningen av elbilar är undermålig

Fel i drivlinan på en elbil kan vara livsfarligt, och nu kritiseras bristen på särskilda säkerhetskontroller vid besiktning av elbilar.


I en ny rapport från Fordonsbesiktningsbranschen (FFB) får Transportstyrelsen kritik när det gäller besiktning av elbilar.

Det finns idag över en halv miljon laddbara bilar i Sverige, motsvarande 11 procent av den totala fordonsflottan. Den siffran väntas också öka snabbt under kommande år.

Statistiken visar: Fyrhjulsdrift mindre säkert på vintern

Saknas regler för elbilar

Detta till trots finns det i dagsläget, till skillnad från i vissa andra EU-länder, inga särskilda regler för besiktning av elbilar.

Det betyder att inga säkerhetskontroller av utrustning som framdriftsbatteriet, kablar och laddningsutrustning genomförs, trots att dessa komponenter hanterar spänning på flera hundra volt.

Joe Biden får inte längre köra bil – nu säljs hans Cadillac

Sverige hamnar efter

För drygt tre år sedan tillfrågade Transportstyrelsen branschen om förslag för hur bättre kontroll av elbilar kan möjliggöras, men några nya regler har inte tillkommit.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex - förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller, säger Tord Fornander.

Porsche, Audi och Bentley portas från USA – för tvångsarbete

Hårda kritiken: Svenska miljökrav bland de sämsta i EU

Bil