USA:s president Joe Biden säger att USA inte kommer att leverera vapen till Israel som kan användas för ett anfall mot staden Rafah i Gaza. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden säger att USA inte kommer att leverera vapen till Israel som kan användas för ett anfall mot staden Rafah i Gaza. Arkivbild. - Foto: Morry Gash/AP/TT

Biden: Vapen stoppas om Israel går in i Rafah

Om Israel gör allvar av planerna på en stor markinvasion i Rafah kommer USA stoppa leveranser av vapen som kan användas i anfallet, enligt president Joe Biden. Beskedet är "en stor besvikelse", enligt Israels FN-ambassadör.


Fakta: Gazakriget

Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har närmare 35 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

— Ett svårt och mycket nedslående uttalande från en president gentemot vilken vi varit tacksamma sedan krigets början, säger FN-ambassadör Gilad Erdan till den israeliska public service-kanalen Kan.

Utspelet kommer sedan Biden i en intervju med tv-kanalen CNN sagt att USA fortsatt kommer leverera raketer som Israel använder i sitt luftvärn. Men om Israel går in i Rafah kommer en viss typ av vapenförsändelser att stoppas.

— Jag har varit tydlig med att om de går in i Rafah, vilket de inte gjort ännu, så kommer jag inte förse dem med vapen som historiskt använts för att hantera Rafah, hantera städer, sade Biden i intervjun.

— Vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater som används och har använts.

Ställde in leverans

Bidens uttalanden är de hittills skarpaste om Israels planer på en markinvasion i Rafah, dit många Gazabor flytt krigets bombardemang och där den israeliska militären misstänker att ledare inom terrorstämplade Hamas gömmer sig.

Förra veckan stoppade USA en leverans av bomber till Israel på grund av oro för att de skulle användas i ett eventuellt anfall mot den tätbebyggda staden. I intervjun med CNN kommenterade president Biden den inställda leveransen.

— Civila har dödats i Gaza som en följd av sådana bomber, sade han och beklagade att det skett.

Bara timmar tidigare hade USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftat att en leverans bomber till Israel stoppats och förklarade varför.

— Vi har varit väldigt tydliga med att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att säkerställa att civila skyddas. Efter att ha utvärderat situationen pausade vi en leverans, sade han inför ett senatsutskott i kongressen i Washington DC.

Många på flykt

Mer än en miljon civila har sökt skydd i Rafah sedan de tvingats lämna andra delar av Gaza på grund av Israels krig mot Hamas som inleddes efter den islamistiska extremistgruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023.

Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan. Under det efterföljande kriget har över 35 000 människor dött i Hamaskontrollerade Gaza, enligt lokala vårdmyndigheter.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!