- Foto: Jonas Ekströmer/TT & FREDRIK SANDBERG / TT

Donera ditt bajs – så mycket tjänar du

Läkare i Halmstad letar efter bajsdonatorer för att behandla patienter med diarrésjukdomar. Ställer du upp kan du dessutom få ett extra tillskott i plånboken.


Att man kan behandla sjukdomar med bajs är faktiskt inget nytt. Redan 2016 började man behandla patienter med diarrésjukdomen Clostridioides difficile med just bajs, för att återställa tarmfloran, rapporterar Aftonbladet.

Nu söker labratoriet i Halmstad fler bajsdonatorer.

Vad händer med bajset?

Förut har medicinen getts i flytande form men nu har forskare hittat ett nytt sätt i form av kapslar.

– Det nya är kapslarna. Vi vill gärna framställa bajspreparatet som kapslar för då blir det lättare för patienten att behandlas, då kan man bara svälja bakteriefloran och man behöver inte få en slang i rumpan, säger överläkaren Arne Kötz, till Aftonbladet.

Om donationen är mer än 50 gram bajs så räcker det till 20 kapslar som blir en behandling.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Bajset görs om till kapslar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Läkare glömde stort metallföremål i 2-årings kropp: "Lidande"

Så mycket tjänar du som donator

Aftonbladet rapporterar att det finns tre labratorier i Sverige som arbetar med bajs-kapslarna. Ett av dem ligger i Halmstad och de söker nu bajsdonatorer.

För att bli bajsdonator behöver du vara mellan 18 och 50 år, rapporterar SVT Nyheter Halland. Anmälan görs på 1177:s hemsida.

Om du uppfyller alla krav så kan du tjäna lite extra klirr i kassan. Den som vill donera sitt bajs får liknande ersättning som blodgivare. Alltså 50 kronor per donation.

– Vi vill gärna ha folk som kommer tillbaka eller som minst är med på en period av tre veckor för vi måste ju undersöka bajset noga, säger Kötz till Aftonbladet.

Sövda patienter förväxlades på operationsbordet – upptäcktes först när de vaknade

Därför äter din hund bajs: "Kan finnas virus"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!