Systembolaget öppettider
En anställd på Systembolaget berättar om en sak som är väldigt uppskattat inne i butiken. - Foto: Martina Holmberg / TT

Det älskar Systembolagets personal när du gör i butiken

Vi alla vet att det finns en rad störiga saker kunder i butiker kan ha för sig. Men vad är det egentligen butikspersonalen älskar när kunden gör inne på Systembolaget?


Det är på många sätt Systembolaget skiljer sig från andra butiker. 

Systembolaget vill nämligen göra allt för att sälja så lite som möjligt istället för som i livsmedelsbutiker där bland annat REA och inredning ska få kunden till att handla mer. 

Systembolaget justerar sina öppettider kring vissa högtider då de helt enkelt väljer att hålla stängt. 

Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

Många svenskar handlar veckovis på Systembolaget. Bildkälla: Martina Holmberg / TT

Systembolaget håller även stängt på söndagar vilket många svenskar anser är dåligt då man i många andra länder enkelt kan fiska upp en flaska vin till söndagssteken. 

Men det många inte vet är att det egentligen inte skulle vara öppet på lördagar heller. 

Så inreder Systembolaget sina butiker – för att lura dig som kund

När Systembolaget började ha öppet på lördagar såg man nämligen en ökad konsumtion hos svenskarna. Men då lördagsöppet var så starkt efterfrågat vägde det över när riksdagen beslutade i frågan.

Systembolagets personal: "Det älskar vi när du gör"

Att arbeta på Systembolaget innebär en hel del kundkontakt. När Nyheter24 kontaktade Systembolaget så kunde de berätta att ett par viktiga punkter hos medarbetarna är att de är intresserade av mat och dryck, lyhörda och att de är lagspelare. 

Systembolagets okända kravlista på sina anställda

Men att de ska dricka alkohol inför provningar och så vidare – det är inget måste.

– När vi anställer nya kollegor till butik söker vi dig som gillar att ge god service, är lagspelare som vill hjälpa dina kollegor och som är intresserade av mat och dryck. Du behöver inte dricka alkohol men du behöver kunna eller vilja lära dig om våra drycker och om mat och dryck i kombination, berättade Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget. 

Systembolagets nya stora förändring – så påverkas kunderna.

Det här kan du tänka på när du handlar på Systembolaget. Bildkälla: Martina Holmberg / TT

Nyheter24 passade samtidigt på att fråga en anställd på Systembolaget om det finns någonting som de tycker lite extra om när kunder gör inne i butiken. Och mycket riktigt fanns det. 

– När folk handlar på en livsmedelsbutik är det många som underlättar för personalen i kassan genom att vända varorna med streckkoden rätt så det bara är att "blippa". Men det är inte lika vanligt hos oss. Dock är det alltid lika uppskattat när det händer, berättar den anställde. 

Kall öl på Systembolaget? Oväntade svaret från vd:n