David Batra och Anna Kinberg Batra blir granne med kungen
David Batra och Anna Kinberg Batra blir granne med kungen - Foto: Patrick Sörquist/Anders Wiklund/TT

Reglerna för paret Kinberg Batra i nya palatset: Undvik bastun och torktumlaren

Tessinska palatset i Stockholm är Anna Kinberg Batra och David Batras hem för de kommande åren. Men skenande elpriser gör sig påminda även i palats, och det finns vissa instruktioner de behöver förhålla sig till.


I slutet av februari utsågs Anna Kinberg Batra till landshövding, en roll som både kommer med stort ansvar och en riktigt lyxig bostad. 

Hon, maken David Batra och dottern Elvira Batra kommer flytta in i det drygt 300 kvadratmeter stora "Tessinska palatset", vackert beläget i Gamla stan. 

Anna Kinberg Batra utanför Tessinska palatset. Foto: Christine Olsson/TT
Tessinska palatset. Foto: Christine Olsson/TT

– Det verkar vara första gången på över 30 år som det flyttar in en barnfamilj. Dessutom med tonåringar! Då är det ju lite att tänka på, säger Kinberg Batra om flytten till Hänt Nyheter och fortsätter:

– Det är så stort! Jag tror vi kan gå vilse. Jag undrar om det spökar?

Läs mer om paret Kinberg Batras nya flytt här.

Här är reglerna för hyresgästen i Tessinska palatset

I Tessinska palatset bor landshövdingen med familj. Där finns även representationslokaler och en paradvåning bevarad från Tessins tid.

Men även i ett palats gör de skenande elpriserna sig påminda, och för den som bor i Tessinska finns det vissa riktlinjer att ta hänsyn till. På sin hemsida har Statens fastighetsverk, SFV, lagt ut en lista med överskriften "Hyresgäst i Tessinska palatset". 

"Vi på Statens fastighetsverk vill att du som hyresgäst ska trivas i dina lokaler", inleder man listan. Efter det följer en längre punktlista med tips och råd för hur man håller kostnaderna nere i de stora lokalerna, hämtad från Energimyndigheten.

Rådet: Undvik bastun och torktumlaren

Att sänka värmen inomhus, vara sparsam med varmvatten och använda el vid rätt tillfälle på dygnet är några av punkterna man påminner om i listan.

"Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärme på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el", skriver SFV.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!