Fridolina Rolfö blev hjälte för Barcelona.
Fridolina Rolfö blev hjälte för Barcelona. - Foto: Zac Goodwin/AP/TT

Rolfö sköt Barcelona till CL-final – "skön känsla"

I fjol sköt hon Champions League-titeln till Barcelona. Nu har hon skjutit klubben till en final också. Fridolina Rolfös straff blev avgörande i dubbelmötet mot Chelsea. Det är en fantastisk känsla nu, säger hon.

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 (30 år) i Kungsbacka.

Moderklubb: IFK Fjärås.

Nuvarande klubb: FC Barcelona.

Tidigare klubbar: Tölö IF, Jitex, Linköping, Bayern München, Wolfsburg.

Främsta meriter: OS-silver 2016 och 2021. VM-brons 2019 och 2023. U19-EM-guld 2012. Champions League-mästare med Barcelona 2023. Spansk ligamästare med Barcelona 2022 och 2023. Cupmästare med Barcelona 2022. Tysk liga- och cupmästare med Wolfsburg 2020. SM-guld med Linköping 2016. Seger i svenska cupen med Linköping 2014 och 2015. Tilldelades Diamantbollen 2021 och 2022. Årets forward 2020, 2021, 2022 och 2023.

Ställningen var 1–0 till Chelsea inför den avgörande semifinalen på Stamford Bridge i ett regnigt London.

En match där svenskorna Johanna Rytting Kaneryd startade för Chelsea och Fridolina Rolfö för Barcelona.

I den första halvleken tog Barcelona ledningen genom Aitana Bonmatí. 26-åringen dundrade iväg ett avslut som via en Chelsea-touch ställde målvakten Hannah Hampton.

Efter matchen var Barcelona-glädjen stor.

"Spelade riktigt bra"

I den andra halvleken tvingades Chelseas Kadeisha Buchanan lämna planen efter att ha fått två gula kort – och Barcelona tryckte på rejält för ett mål.

Något som till slut skulle ge resultat.

Bonmatí trycktes omkull i straffområdet och fick straff. Fram klev Rolfö och placerade distinkt in 2–0 i matchen. Ett mål som blev avgörande i dubbelmötet som således slutade 2–1.

— Det är en fantastisk känsla nu. Vi spelade riktigt bra. I slutändan tycker jag att vi kontrollerade det och det är en skön känsla att ha. Vi visste att vi var tvungna att göra mål och ge allt. Jag tycker att mentaliteten i hela laget var riktigt bra, säger Rolfö till DAZN.

För Rolfö och Barcelona väntar nu ännu en Champions League-final.

"Vet hur man vänder en match"

Barcelona ställs nu mot vinnaren i det franska dubbelmötet mellan Lyon och Paris Saint-Germain i finalen som spelas i Bilbao i Spanien den 25 maj. Barcelona är regerande mästare i turneringen efter att Rolfö fullbordat en dramatisk vändning och avgjort fjolårets final mot Wolfsburg.

— Vi visste exakt hur vi ville spela och vi har varit i den här situationen förut. I finalen förra året låg vi under med två mål och var tvungna att göra mål och lyckades sätta tre i andra halvlek. Vi vet hur man vänder och vi har mycket kvalitet i det här laget för att kunna vända en match. Och det är fantastiskt, säger Rolfö.

För Rolfö har det varit en lyckosam tid sedan hon gjorde comeback på fotbollsplanen i mars efter drygt ett halvårs skadefrånvaro. Hon har visat god målform och gjort mål på Wembley för det svenska landslaget och i rivalmatchen mellan Barcelona mot Real Madrid. I kvartsfinalen i Champions League gjorde hon mål mot Brann och i semifinalen mot Chelsea blev hon alltså hjälte.

Semifinalens övriga två svenskor – Zecira Musovic och Nathalie Björn – satt kvar på Chelsea-bänken hela matchen.