Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. - Foto: Johan Nilsson/TT

Reinfeldt om VAR: Ser det inte framför mig

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt backar i frågan om VAR i svensk fotboll. Motståndet är för stort. Därför förde vi inte fram något förslag om VAR till det föregående representantskapsmötet och jag ser inte framför mig det heller framåt, säger Reinfeldt till Aftonbladet.


Förra sommaren sade förbundsordförande i en intervju med SVT att han trodde att VAR även kommer bli en verklighet inom svensk fotboll och att det "alldeles uppenbart är fotbollens framtid" generellt sett.

— Jag får väl stå för det då: jag tror att det här är vår framtid, sade Reinfeldt.

Han fick då frågan om när vi får videodomarsystemet infört i Sverige.

— Det beror på när vi är tillräckligt många och tillräckligt sams om att se det på plats, sade Reinfeldt till SVT.

"Det respekterar vi"

Där är inte svensk fotboll just nu, uppger förbundsbasen för Aftonbladet.

— Om jag räknat rätt har vi arton elitklubbar och två distrikt som har sagt att de inte vill införa VAR. Det respekterar vi. Därför förde vi inte fram något förslag om VAR till det föregående representantskapsmötet och jag ser inte framför mig det heller framåt, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Han får frågan om han står fast vid att VAR är svensk fotbolls framtid.

— Jag står fast vid att respektera de demokratiska spelreglerna. Det fanns då en diskussion om att det skulle kunna utvecklas krav på detta från Uefa. Det tror jag inte nu, med vad jag har hört. Då är det upp till oss att fatta besluten. Då är det tydligt med hur det ser ut just nu, säger han.

Och hur ser det ut just nu?

— Att de klubbar och beslut vi har inte önskar införande av just den här specifika tekniken.

Bojkottade BP

Frågan kring VAR i svensk fotboll har varit en väldigt het potatis den senaste tiden. Många klubbar är emot ett införande i svensk fotboll. När Brommapojkarna spelade hemmapremiär i årets allsvenskan valde gästande AIK:s supportergrupper att bojkotta matchen.

Anledningen? Bland annat att BP gick emot de övriga Stockholmsklubbarna på Stockholms fotbollförbunds årsmöte i frågan som handlade om VAR i allsvenskan.

Många allsvenska spelare har också tydligt visat sitt missnöje gentemot VAR, däribland Djurgårdens Magnus Eriksson.

— Jag har haft VAR i MLS. Av egna erfarenheter tycker jag inte att det främjar fotbollen. Det är många moment som kan bli fel. Det blir konstlat på så många sätt. Det tar tid och det upprör, sade han till TT inför säsongen.

AIK:s supportrar bojkottade bortamatchen mot BP. Arkivbild.
TT
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!