Sverige på fall. Lucas Pettersson hamnar under Kanadas målvakt Carter George i semifinalen i U18-VM. - Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Mardrömsstart fällde Småkronorna i semifinaldrama

Kanada gick på knock mot Sverige i semifinalen i U18-VM. Men trots underläge med 0–4 och 1–5 var Småkronorna nära en upphämtning. Till slut vann dock Kanada dramat med 5–4.

Nu blir det i stället bronsmatch för svensk del mot Slovakien på söndagen i Esbo. Kanada ställs mot USA i finalen.

Precis som i gruppspelsmötet tog Kanada greppet tidigt.

Då gjorde Kanada 4–1 i första perioden och vann till slut med 6–3. Den här gången gick Kanada fram till 4–0 i första perioden.

Målvakten Love Härenstam, Luleå, släppte in tre av Kanadas fyra första skott i matchen.

Viggo Nordlund, Skellefteå, kunde reducera två gånger i mittperioden men mellan hans mål gjorde Kanada sitt femte.

Men Småkronorna vägrade att ge sig. Djurgårdens Victor Eklund och Örebros Hugo Orrsten reducerade på nytt och Kanada var skakat.

Sverige fick chansen med ett powerplay i slutet, men kunde inte utnyttja det. Svenskarna plockade målvakten med minuten kvar utan att få utdelning.

Sverige siktade på att ta sig till sin tredje raka final i U18-VM efter att ha vunnit 2022 och tagit silver i fjol. Småkronorna har tagit medalj fem mästerskap i rad: två guld, ett silver och två brons.