Jordbruksministern i Ukraina, Mykola Solskyj, misstänks för att ha beslagtagit mark för ett värde av nära 76 miljoner kronor. Arkivbild.
Jordbruksministern i Ukraina, Mykola Solskyj, misstänks för att ha beslagtagit mark för ett värde av nära 76 miljoner kronor. Arkivbild. - Foto: John Minchillo/AP/TT

Ukrainsk minister misstänks för korruption

Den ukrainska jordbruksministern Mykola Solskyj häktades under fredagen efter att ha formellt blivit misstänkt i en korruptionsutredning. Han anklagas för att ha beslagtagit mark motsvarande miljonbelopp.


Solskyj anklagas för att olagligt ha beslagtagit mark värd mer än sju miljoner dollar, nästan 76 miljoner kronor, när han var chef för ett stort jordbruksföretag och parlamentsledamot. En antikorruptionsdomstol beordrade att han skulle hållas i förvar fram till den 24 juni, enligt åklagarna.

Solskyj har varit jordbruksminister sedan 2022 och suttit i parlamentet sedan 2019. Han äger även ett stort antal jordbruksföretag.

Tidigare i veckan lämnade Solskyj in sin avskedsansökan och lovade att samarbeta i utredningen.

Åklagare har även väckt åtal mot ett dussintal andra personer som misstänks i fallet, däribland tjänstemän.

Flera fall av korruption har uppdagats i Ukraina sedan Ryssland fullskaliga invasion i februari 2022, även om de vanligtvis har involverat tjänstemän på lägre nivå och varit relaterade till arméns upphandlingar.

Förra året sparkade Volodymyr Zelenskyj landets försvarsminister efter en rad upphandlingsskandaler inom armén.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!