USA:s utrikesminister Antony Blinken och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Peking under fredagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Peking under fredagen. - Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Blinken varnar Kina för stöd till Ryssland

Kina och USA bör inte vara rivaler, säger Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Peking med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Men efter mötet säger Blinken att han varnat Kina för att stödja Ryssland militärt.


Under fredagen träffade USA:s utrikesminister Kinas president Xi Jinping och utrikesministern Wang Yi i Peking. Blinkens besök i Kina är det andra på mindre än ett år.

Xi Jinping öppnade mötet med att säga att Kina och USA bör "söka gemensam grund samtidigt som de respekterar skillnaderna och inte ägnar sig åt illasinnad konkurrens", enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Vid mötet sade president Xi även att det är möjligt för Kina och USA att "utvecklas tillsammans och blomstra var för sig", att Kina och USA bör "vara partner, inte rivaler".

"Understödjer hot"

Men efter mötet valde Blinken att skärpa tonen i en intervju med brittiska mediebolaget BBC.

Blinken sade att Kina "hjälper till att understödja det största hotet" mot europeisk säkerhet sedan kalla kriget. Han undvek att säga om USA var redo att agera mot Kina för att stoppa stödet.

Relationerna mellan Kina och USA har gjort vissa framsteg under de månader som gått sedan Xi träffade USA:s president Joe Biden i november förra året, medgav den kinesiske utrikesministern, men sade att "det fortfarande finns många frågor som måste lösas".

Kinesiska klagomål

Wang upprepade klagomål mot USA, däribland Washingtons position och hållning i Sydkinesiska havet, Taiwan, mänskliga rättigheter och Kinas rätt att handla med vilka länder som helst.

Blinken svarade å sin sida med att understryka att Biden-regeringen sätter ett högt värde på att ha en dialog med Peking, även i frågor där de två inte delar uppfattning.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!