En arm från en rysk soldat på marken i regionen Zaporizjzja i mars.
En arm från en rysk soldat på marken i regionen Zaporizjzja i mars. - Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Uppgifter: 50 000 ryska soldater döda i kriget

Den ryska militära dödssiffran uppges ha passerat 50 000. Rysslands "köttkvarnsstrategi" skördar offer, skriver BBC.


Ryska BBC, oberoende ryska Mediazona och en grupp volontärer har räknat dödsfallen bland ryska soldater sedan den fullskaliga invasionen 2022.

Till sin hjälp har de haft officiella rapporter, nyhetsbevakning och sociala medier – och namn på nygrävda gravar, rapporterar BBC.

Enligt beräkningarna var dödstalet under krigets andra år betydligt högre än under 2022. Runt 25 procent fler ryska soldater uppges ha fått sätta livet till i och med fjolårets så kallade ryska "köttkvarnsstrategi", jämfört med krigets första år.

Köttkvarnstermen syftar till att beskriva hur vågor av ryska soldater obevekligt skickas framåt på slagfältet i förhoppningen att nöta ner Ukrainas försvar.

Ryssland har inte velat kommentera uppgifterna, enligt BBC. Dödstalet på 50 000 är åtta gånger högre än den enda officiella siffran som Moskva kommunicerat, vilket var i september 2022.

Även Ukraina är sparsamma gällande uttalanden om dödade soldater. I februari uppgav president Volodymyr Zelenskyj att runt 31 000 ukrainska soldater dödats i kriget, en siffra som enligt amerikanska beräkningar var i underkant.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!