Joe Biden. Arkivbild.
Joe Biden. Arkivbild. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Pressar på om vapenvila i väntan på Hamas svar

USA president Joe Biden har pressat ledarna för Qatar och Egypten om att "uttömma alla möjligheter" för att få till stånd en vapenvila i Gaza. Samtidigt väntar omvärlden spänt på Hamas svar på Israels förslag.


Det säger Vita huset i ett uttalande efter att Biden talat med sina motsvarigheter i de två länderna i separata telefonsamtal på måndagskvällen. Den amerikanske presidenten underströk bland annat att frisläppandet av gisslan från israel nu är "det enda hindret för en omedelbar vapenvila och lättnad för Gazas befolkning".

Uttalandet kommer efter det att Hamas på måndagen träffat representerar för Qatar och Egypten, ett möte som slutade med att den terrorstämplade gruppen sade att man ska återkomma med ett svar på det israeliska förslaget om eldupphör. En källa nära Hamas uppger för AFP att organisationen är mån om att svara "så fort som möjligt".

Storbritanniens utrikesminister David Cameron uppgav vid mötet på Världsekonomiskt forum i Riyad att Hamas erbjudits en 40 dagar lång vapenvila och frisläppandet av "potentiellt tusentals" palestinska fångar, i utbyte mot att släppa en stor del av den israeliska gisslan.

Hans amerikanske kollega Antony Blinken beskrev i sin tur erbjudandet som "utomordentligt, utomordentligt generöst från Israels sida".

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!