Ryssland har gått till storskaligt anfall mot stora delar av Ukraina. Här pågår ett räddningsarbete efter ett drönarnedslag i ett bostadsområde i Zaporizjzja på torsdagen. Arkivbild.
Ryssland har gått till storskaligt anfall mot stora delar av Ukraina. Här pågår ett räddningsarbete efter ett drönarnedslag i ett bostadsområde i Zaporizjzja på torsdagen. Arkivbild. - Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Nödläge efter attacker mot ukrainska kraftverk

Ryssland har anfallit Ukraina med ett ovanligt stort antal robotar och attackdrönare under natten till fredag. Ukraina utfärdar nödåtgärder i tre regioner och vädjar till befolkningen att spara på el.


Flera värmekraftverk i västra och centrala Ukraina har blivit angripna, enligt ukrainska elbolag och myndigheter. Det sägs ha orsakat strömavbrott på flera håll, bland annat i regionen Dnipropetrovsk.

Allt som allt avfyrade invasionsstyrkorna 99 projektiler mot Ukraina under natten, enligt en sammanställning från den ukrainska militären. Det handlar om 60 attackdrönare och 39 robotar av olika slag.

Alla utom 15 projektiler uppges ha blivit stoppade av luftvärnet.

Tio av Ukrainas totalt 27 regioner drabbades av nattens anfall, enligt landets inrikesdepartement. Flera civila människor och bostäder rapporteras ha kommit till skada.

Ukraina tvingades att beordra nedstängning av elnätet till fredagskvällen, så kallad black out, i Dnipropetrovsk, Zaporizjzja och Kirovograd.

Beslutet togs av Ukrainas energioperatör Ukrenergo, som såg sig tvingat till det efter "massiva ryska attacker på ukrainska energianläggningar". Invånare uppmanades att vara försiktig med energianvändning.

I Rumänien har delar hittats av en trolig drönare. Upptäckten gjordes två mil från gränsen till Ukraina, enligt Rumäniens utrikesdepartement. Vid en liknande händelse i december kallades Rysslands ambassadör upp för ett samtal på Natolandets utrikesdepartement i Bukarest.

Nattens anfall i västra Ukraina fick också Polens militär att agera, då flera militärflygplan skickades upp i luften i en markering.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!