Rävringen som såldes på auktion. Pressbild.
Rävringen som såldes på auktion. Pressbild. - Foto: Kronofogden

"Rävringen" såld – så dyr blev den

Ringen ska ursprungligen ha prytt fingret på en person i det kriminella nätverket Foxtrot. Nu är ägaren en helt annan – och hen har betalat en rekordsumma. 66 500 kronor blev slutpriset vid Kronofogdens auktion.


Intresset har varit enormt för vad som beskrivs som en symbol för nätverket Foxtrot. Gjord i 18 karat guld och utformad som en räv togs ringen i beslag under en husrannsakan. Utropspriset sattes till 7 500 kronor och metallvärdet beräknas till cirka 9 000 kronor, men auktionens slutbud landade på nästan tio gånger så mycket.

— Det är en otrolig ökning i bud. Det här har vi aldrig varit med om tidigare. Vi fick titta väldigt mycket på säkerheten också när vi hade visning, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, till TT.

Men hur vet man att personen som vann auktionen inte betalar med gängpengar?

— Vi är väldig noggranna när det gäller penningtvätt. Vi tar inte emot kontanta betalningar vid exekutiva auktioner och vi kommer naturligtvis att kontrollera varifrån pengarna kommer.

Den som köpt ringen har nu två dagar på sig att betala. Köpesumman kommer att gå till att betala den ursprunglige ägarens skulder.

— Det är böter, brottsofferfonden, trafikförsäkringsföreningen och så lite statliga skulder som fanns, berättar Paulson.

Auktionen har dock varit kontroversiell. Johannes Paulson medger att det är med delade känslor den genomförts.

— Det här känns olustigt att göra det här för ett gäng och att ge dem reklam. Samtidigt är det här vårt uppdrag så vi hade inget annat val. Vi ska enligt instruktion sälja saker och fördela pengar till dem som ska ha betalt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!