Ett par riskerar vräkning efter att ha slarvat med sopsorteringen. Genrebilder.
Ett par riskerar vräkning efter att ha slarvat med sopsorteringen. Genrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Adam Wrafter/SvD/TT.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.


Det säger lagen om matavfall

Från och med den 1 januari 2024 ska alla som ger upphov till matavfall sortera det. Lagen gäller alltså både gäller både verksamheter och privatpersoner.

Om en hyresvärd inte ser till att sina hyresgäster sopsorterar kan kommunen, efter att ha uppmärksammat hyresvärden om detta, ta ut avgifter från hyresvärden. 

Källa: Hem & Hyra

För att få koll på sina hyresgästers soprum och gård satte en hyresvärd i Malmö upp övervakningskameror. Av denna kunde hyresvärden fastställa att två av hyresgästerna – ett par – inte sopsorterade. 

Här är djuret du INTE får ha i din lägenhet – kan ge böter

Med detta som grund tog hyresvärden kontakt med hyresnämnden i syfte att bli av med paret. Eftersom de hade fyra stora sopsäckar som var fulla med skräp misstänker hyresvärden att det rör sig om mer än bara slarv med sopsorteringen. 

Nya kravet: Så måste du sortera dina sopor – annars riskerar du böter

Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hyresvärden: "Inte ute efter folk"

Till Hem & Hyra säger hyresvärden Lars Andersson att de överfulla sopsäckarna är ett tecken på att det finns "en massa bråte" i lägenheten. Enligt honom har paret fått flera tillsägelser. Det har bland annat gällt sopor i trapphuset och smuts i lägenheten.

Hyra ut bostad? Här är hemförsäkrings-missen du vill undvika

Hyresvärden är inte nöjd med paret. Han tycker att de uppvisar likgiltighet inför tillsägelserna. 

– Jag är inte ute efter folk som råkar slänga en grej fel utan det är den totala likgiltigheten inför de tillsägelser som de redan har fått. De tycker att de kan skita i det, säger Andersson till Hem & Hyra

Nu är det olagligt att slänga olja i vasken – gör så här istället

Foto: Henrik Montgomery/TT.

Kan vara grund för vräkning

I Sverige är det sedan 1 januari 2024 olagligt att inte skilja matavfall från annat skräp. Slarv med sopsortering kan vara grund för vräkning, om slarvet sker upprepade gånger. 

Av hyresnämndens handlingar framgår inte vad hyresgästerna anser om anklagelserna. 

– I det här fallet är det ett pågående problem under längre tid. I stora drag handlar om de struntar i det, säger hyresvärden Andersson till Hem & Hyra.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!