Över 2 000 personer samlades på torget i Gubbängen vid lunchtid på lördagen.
Över 2 000 personer samlades på torget i Gubbängen vid lunchtid på lördagen. - Foto: Oscar Olsson/TT

Tusentals protesterade mot "terrorhandling"

Över 2 000 personer samlades på lördagen för en manifestation utanför teatern i Gubbängen i södra Stockholm, där ett politiskt möte attackerades tidigare i veckan. Det var en terrorhandling och det kan vi aldrig acceptera, sade riksdagsledamoten Amanda Lind (MP).


Fakta: Attacken i Gubbängen

Onsdagen den 24 april arrangerade Vänsterpartiet och Miljöpartiets lokala föreningar ett "antifascistiskt evenemang" på en teater i Gubbängen. Stiftelsen Expo var på plats för att föreläsa om framväxande fascism.

Men när arrangemanget skulle börja gick maskerade personer, enligt ögonvittnen fem män, till attack. De misshandlade minst en person, sprejade färg i ansiktet på flera, vandaliserade lokalen och utlöste en rökgranat innan de flydde platsen. Tre personer fördes till sjukhus, men ingen ska ha blivit allvarligt skadad.

Både Expo och Vänsterpartiet har pekat ut gärningsmännen som nazister.

Ingen har gripits för attacken och polisen har efterfrågat tips från allmänheten.

Även partiledarna Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) talade. De var likt Amanda Lind inne på att en gräns passerats och vände sig till rättsväsendet om att ta det politiska våldet på allvar.

Nooshi Dadgostar upprepade sitt krav på statsministern att kalla till partiledarsamtal om det politiska våldet.

Ulf Kristersson, nu är det upp till bevis, sade hon under sitt tal.

Dadgostar vill även att berörda myndigheter deltar i samtalet. Hon oroar sig över valrörelsen inför det stundande EU-valet i juni.

— Det är en tydlig linje som har passerats. Vi har en valrörelse framför oss nu där tusentals politiska möten kommer att arrangeras. Det är mycket bekymmersamt om vi har en statsminister som inte tar det politiska våldet mot demokratin på allvar, säger hon till TT efteråt.

Aurora Bergh och Emina Salcin med barn deltog i manifestationen.

"Väldigt mjäkigt nu"

Manifestationen lockade över 2 000 deltagare, enligt arrangörernas bedömning. Publikens slagord mot fascism och rasism ekade på torget mellan talen.

— Jag vill visa solidaritet med dem som var på mötet och blev attackerade. Jag kan tänka mig att det var rätt läskigt, säger Aurora Bergh.

Hon är där med Emina Salcin, som är inne på samma linje.

— Jag känner att samhället måste stå upp lite mer nu, visa var vi står någonstans. Det är väldigt mjäkigt just nu. Jag känner att demokratin är lite hotad, säger hon.

Yvonne Forsberg skulle ha gått på evenemanget i onsdags, men fick förhinder. Även hon vill visa solidaritet – och hoppas att uppslutningen sänder ett budskap.

— Det budskap vi hör här, "krossa rasismen", säger hon och pekar mot ett ungt gäng som skanderar just det.

Yvonne Forsberg skulle ha gått på mötet i onsdags, men fick förhinder.

Andersson: Gräsrötter attackerades

Magdalena Andersson kallar dem som attackerades för demokratins vardagshjältar och gräsrötter. De som "kokar kaffe, bakar bullar, bokar lokal och bjuder in föreläsare".

— Det är grunden i en levande demokrati att just det här fungerar och får finnas, därför var den här attacken så otroligt allvarlig, säger hon.

Gärningsmännen har pekats ut som nazister av bland annat Vänsterpartiet och stiftelsen Expo.

— Det politiska våldet ligger alltid i tangentens riktning varhelst högerextremismen dyker upp, sade Andersson i sitt tal.

Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Amanda Lind (MP) talade.
TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!