Scenen som ska användas vid Eurovision i Malmö Arena i Hyllie. Arkivbild.
Scenen som ska användas vid Eurovision i Malmö Arena i Hyllie. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Eurovisions besökare möts av beväpnad polis

Polisen utlyser särskild händelse – och till och med dansk och norsk polis gör sig redo för Eurovision. "Ett stort antal" demonstrationer väntas och för besökare blir det kontroller, larmbågar och väskförbud på många håll.


100 000 besökare tros komma till Malmö – och polisen står inför både terrorhot och demonstrationer. Nu har den också fått in en ansökan om allmän sammankomst för en koranbränning dagen innan Eurovision startar, skriver SVT.

— Säkerhetsläget är utmanande men vi är stolta värdar för Eurovision, säger Per-Erik Ebbeståhl, säkerhetsdirektör i Malmö stad, under en presskonferens.

— Det kommer att vara påtagligt synliga säkerhetsåtgärder på plats. Vi kommer att ha mycket säkerhetsvakter och synlig polis. Det kommer också vara olika typer av kontroller. I Folkets park kommer det att vara väskförbud, säger han.

"Stort antal demonstrationer"

Ett tiotal demonstrationsansökningar har kommit in för veckan då arrangemanget pågår.

Petra Stenkula, kommenderingschef och chef för polisområde Malmö, vid onsdagens presskonferens i Stadshuset i Malmö.

— Vi kommer att ha ett stort antal demonstrationer under Eurovision, bekräftar Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Men hon säger också att alla ska kunna känna sig trygga med att komma till folkfesten, och tycker sig kunna utlova ett säkert arrangemang.

— Det kommer att vara väldigt mycket poliser i Malmö den här tiden, med vanlig beväpning och förstärkningsvapen. Det brukar vi inte se i Sverige och Malmö, säger hon men lägger till att det nu har bedömts nödvändigt och att förstärkningsvapnen är motsvarande k-pistar.

SVT: Israel kommer

Kriget i Gaza har väckt krav från flera håll på att Israel ska stoppas från att delta i Eurovision Song Contest, som arrangeras den 7–11 maj i Malmö. Bland annat har drygt 1 000 svenska artister och musikskapare skrivit på ett upprop i frågan.

Arrangörerna EBU, den europeiska radio- och tv-unionen, har framhållit att Eurovision Song Contest inte är ett politiskt evenemang och krävt ett stopp för hot och hat mot medverkande artister i sociala medier.

Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024.

Men Israels medverkan står fast – och någon medverkan på länk och distans är det inte tal om, understryker Ebba Adielsson, exekutiv producent för SVT.

— Det kommer det inte bli, utan Israel är på plats, säger hon till TT.

TT
/
/
SVT
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!