Viveka Sjögrens bok 'Någons bror' är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Pressbild.
Viveka Sjögrens bok 'Någons bror' är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Pressbild. - Foto: Vombat förlag

Gängvåld präglar Sveriges nomineringar

Två böcker som båda präglas av gängvåldet representerar Sverige i konkurrensen om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Därmed skiljer sig Sverige från de andra ländernas nomineringar.


"Någons bror" av Viveka Sjögren är skriven i samarbete med barn i Fittjaskolan som i bilder och dikt gestaltat gängskjutningar och den sorg som följer efter dem.

"Bror" av pseudonymen Alex Khourie följer 14-årige Hussein och hans bästa vänner, deras ganska vanliga tonårsliv i Stockholmsförorten Alby, samtidigt som gängkriget trappas upp runt omkring dem. Khourie har i många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och boken är tydligt inspirerad av verkligheten.

Flera andra författare tar upp svåra ämnen som krig, döden och yttre hot, men det är inga andra som så tydligt som de svenska lyfter fram konsekvenserna av den samhällsproblematik som kriminaliteten utgör.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris delas ut den 22 oktober. Bland övriga verk märks "Den fantastiske bus" av Jakob Martin Strid (Danmark) och "Skelettet" av Malin Klingenberg och Maria Sann (Finland).

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!