1 av 6
Amelia Silowá var en av årets deltagare i programmet Ex on the Beach Sverige.
2 av 6
Amelia Silowá var en av årets deltagare i programmet Ex on the Beach Sverige.
Nu driver hon en blogg och är värdinna på en nattklubb.
3 av 6
Nu driver hon en blogg och är värdinna på en nattklubb.
Med sin härliga karisma, stora hjärta och girlpower-anda blev hon snabbt en tittarfavorit.
4 av 6
Med sin härliga karisma, stora hjärta och girlpower-anda blev hon snabbt en tittarfavorit.
Men när Amelia var yngre levde hon länge med hjärnspöken som sa åt henne att hon inte dög.
5 av 6
Men när Amelia var yngre levde hon länge med hjärnspöken som sa åt henne att hon inte dög.
I dag mår hon bra och vill inspirera andra.
6 av 6
I dag mår hon bra och vill inspirera andra.

Ex on the Beach-profilen avslöjar sitt mörka förflutna: "Lades in på akut psykavdelning för barn"

TV-profilen Amelia Silowá berättar om varför hon som 11-åring tvingades läggas in på sjukhus och akut psykavdelning för barn.


Ex On The Beach Sverige gjorde fullkomlig succé 2016. Årets upplaga av programmet fylldes av en stor portion sex, drama, bråk, skratt och starka karaktärer.

En av programmets starkast lysande stjärnor var utan tvekan Amelia Silowá. Den skånska skönheten bidrog med både humor, girlpower och blev snabbt en favorit hos samtliga tittare.

Men det har inte alltid varit så mycket pepp och glädje i den färgstarka TV-profilen.

"Blev besatt i hur jag såg ut"

På sin blogg berättar Silwolá om hur hon redan som 5-åring blev besatt i sitt utseende. Det hela gick så långt att hon gick hem efter skolan och gjorde situps och andra kroppsövningar.

– Jag ville se ut som en Barbiedocka när jag bara var fem år. Anledningen till att min fixering vid utseende började så tidigt var för att jag sedan just i den åldern fick höra från en familjemedlem ofta hur ful jag var, äcklig och blev till och med kallad för ”den lilla slynan.” Jag var så ung och förstod inte vad dessa ord betydde. Men alla kommentarer om att vara ful och äcklig satte mig i ett sjukt tankesätt redan som barn. All min bekräftelse skulle komma från hur jag såg ut, skriver Amelia.

Lades in på sjukhus för ätstörningar

Men besattheten stannade inte av. Amelia berättar att det hela eskalerade och utvecklades senare till anorexi, vilket hon insjuknade i redan vid 11-års ålder.

– Som 11 åring lades jag in på akut sjukhus och sedan akut psykavdelning för barn. Jag hade slutat äta och tyckte jag var tjock, det gick så långt att mitt BMI hamnade på 11 och jag fick hjärtsvikt. Jag fick sond genom näsan och lades in akut. Jag var bara 11 år gammal och redan helt förstörd av barn och vuxnas kommentarer – samt medias så klart. Min vikt låg vid det här laget på 28 kilo trots mina 150 centimeter. Denna onda cirkeln var jag kvar i länge men det var inte förrän på högstadiet som jag verkligen märkte hur elaka människor är, skriver hon.

– Jag var den yngsta anorexi-patient läkaren någonsin hört talas om berättar Amelia för Nyheter24.

Vill hjälpa ungdomar som hamnat snett

I dag har Amelia en helt annan syn på sig själv och sin kropp. Hon berättar att hon senare i livet slutade lyssna på vad andra tycker om henne och att hon i dag vill arbeta med att hjälpa unga tjejer till att tänka likadant.

– Jag vill kunna hjälpa till att få unga att förstå hur värdefulla de är och att de har hela livet framför sig. Idag behöver jag inte samma bekräftelse som jag gjorde förr, i dag vill jag bara ha bekräftelse från mig själv och mina nära för det är den enda bekräftelsen som betyder något för mig.

Vilken superkvinna.

Amelia är grym på många sätt, men visste du hur grym hon är på att sjunga? Kolla in det här klippet:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!