Sommardack och snokaos
Har man sommardäck på bilen ska man nog ta bussen om det snöar - Foto: Janerik Henriksson/TT

Sommardäck och snökaos: Då fick bilförarna gratis busskort

Ett snöoväder på våren kan ställa till det rejält i trafiken om många bilister redan har hunnit byta till sommardäck. I Lettlands huvudstad Riga kom man på en innovativ lösning på problemet.


Efter den 16 april är det förbjudet att köra på dubbdäck i Sverige om det inte råder vinterväglag. 

I år har april varit ovanligt kall med snöfall och halka på sina håll, vilket har lett till en debatt om huruvida dubbdäcksförbudet ska flyttas till den sista april.

Å ena sidan sliter dubbdäcken hårt på vägbanan och bör därför inte brukas vid barmark. Å andra sidan kan det bli problem om det kommer snö när man redan har fått på sommardäcken.

Bensin billigare nu än 10 år sedan – men bussen blir dyrare

Gratis busskort blev lösningen

I Lettlands huvudstad Riga har man nyligen haft liknande bekymmer efter ett kraftigt snöfall, vilket ledde till besvärliga förhållanden på vägarna.

För att underlätta snöröjningen och undvika att folk ger sig ut på vägarna på sommardäck gav staden därför ut tillfälliga “snöbiljetter” som kan användas på stadens kollektivtrafik.

EU-granskare sågar övergång till elbilar – kan skada ekonomin

Bilförare åker gratis

Vad det i praktiken handlar om är att alla bilförare fick åka gratis med kollektivtrafiken under de dagar då det låg snö på marken.

Bilisterna behövde inte skaffa sig en fysisk snöbiljett, utan behövde bara ha med sig bilens registreringsbevis eller besiktningshandlingar för att kunna visa upp dessa vid en eventuell biljettkontroll.

Leasing på elbilar en “tickande bomb” – varnar experten

Bilens papper som biljett

Genom att ha med sig registreringsbeviset eller besiktningshandlingarna kan bilföraren bevisa att bilen inte är i bruk vid tillfället – antagligen för att dessa måste ligga i bilen när den brukas i Lettland.

Det är inte första gången staden använder sig av snöbiljetterna, utan samma system användes även i höstas vid ett tidigt snöfall. Staden kan även tänka sig att införa snöbiljetter i framtiden.

Kanske kan ett liknande system tillämpas i svenska städer framöver?

Snokande kameran – som sätter dit rattsurfare

Bil