Fickparkeing
Män har högt självförtroende när det gäller fickparkering - Foto: Malin Rudblom/TT/Pixabay

Män är överlägsna på fickparkering – enligt dem själva

Fickparkering är ett av de moment av bilkörning som många tycker är lite knepigt. En av fyra svenskar anser sig dock vara bättre än sina medtrafikanter på att fickparkera, och denna övertygelse är särskilt stor bland män.


1 080 svenskar har fått svara på frågor gällande bilkörning och fickparkering, genomförd av Novus på uppdrag av Easypark.

Av de tillgängliga alternativen i studien svarade tre av tio att fickparkering är det svåraste trafikmomentet, följt av att hålla hastighetsbegränsningarna och att hålla koll på trafikreglerna.

Nya elbilen är olaglig – nu backar tillverkaren

Högt självförtroende hos männen

Även fast många tycker att fickparkering är knepigt tycker dock hälften av Sveriges bilister att de är bra på att fickparkera, och en av fyra menar att de är bättre på detta än genomsnittet.

Män har särskilt högt självförtroende när det gäller fickparkering. Nästan sex av tio män anser att de är bra på att fickparkera, medan motsvarande siffra för kvinnor ligger på knappt fyra av tio.

Drygt var tredje man tycker sig också vara bättre än genomsnittet på fickparkering. Motsvarande siffra ligger på bara 14 procent för kvinnor.

Han vill göra det jobbigt att köra bil – 20 km/h i stan

Männen kan ha rätt

Skillnaden mellan hur de två könen bedömer sin färdighet bakom ratten kan bero på hur bra man uppskattar den egna förmågan, men det kan också bero på att män helt enkelt är bättre på att fickparkera.

– Män kanske överskattar sina egna förmågor ibland, men samtidigt så vet vi att övning ger färdighet. Forskning från exempelvis Totalförsvarets forskningsinstitut visar att kvinnor kör mer sällan och kortare sträckor än vad männen gör, vilket är den troligaste förklaringen till kvinnornas något sämre självförtroende när det kommer till att fickparkera, säger Gustaf Lartén, Sverigechef och mobilitetsexpert på Easypark.

Förbud mot bilkörning på helgerna: Hotet från tyska ministern

Stockholmare är ödmjukast

Undersökningen tittar också på hur tankarna kring fickparkering skiljer sig mellan olika platser i landet.

Resultaten visar att svarande i Malmö anser sig vara bra på fickparkering i större utsträckning än på andra platser i landet.

Malmöiterna anser också i större utsträckning att de är bättre än snittet på att fickparkera. Mest ödmjuka på den punkten är man i Stockholm, där bara en av fem anser sig vara bättre än snittet på fickparkering.

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

Bil