Kinesiska elbilar EU
Elbilar från kinesiska märken som Zeekr och BYD är ofta billigare än sina europeiska motsvarigheter - Foto: Zeekr/BYD/Kin Cheung/TT

Se upp för kinesiska elbilar: Kan beskattas i efterhand

EU har under de senaste månaderna utrett huruvida elbilar från Kina bör beläggas med straffskatter, och nu säger man sig ha bevis på att de konkurrerar på orättvisa villkor. Från och med torsdag ska alla elbilar som kommer till EU från Kina noteras, och riskerar att beläggas med kraftig straffskatt i efterhand.


Det var redan förra året som EU-kommissionen började utreda huruvida kinesiska bilar konkurrerar på orättvisa villkor i Europa, på grund av omfattande subventioner från den kinesiska staten.

Försäljningen av kinesiska bilar, som i regel är bland de billigaste på marknaden, har ökat väldigt kraftigt under det senaste året.

Äntligen! Euro NCAP sätter ner foten mot farliga trenden

Har bevis på subventioner

Nu säger man sig ha bevis för att de kinesiska elbilarna gynnas av orättvisa subventioner, rapporterar Reuters.

Redan torsdag den 6 mars kommer man därför att börja notera alla kinesiska elbilar som passerar EU:s tullar. Detta betyder att bilarna kan komma att beläggas med strafftariffer i efterhand.

Utredningen av de påstådda orättvisa subventionerna pågår fortfarande, och väntas avslutas först i november.

Kinesiska elbilar kan dock beläggas med provisoriska straffskatter redan i juni.

Familjefavoriten testad: Vi provkör nya Volkswagen Passat

Osäkert vem som betalar

Den kinesiska handelskammaren har sagt att man är “besvikna” av beskedet, och att de ökade importerna av kinesiska elbilar till Europa beror på ökad efterfrågan.

EU motiverar beslutet med att europeiska biltillverkare kan ta permanent skada om de tvingas konkurrera med subventionerade kinesiska elbilar innan utredningen är avslutad.

Det är i dagsläget oklart hur höga de eventuella straffavgifterna kommer att bli, eller om betalningsskyldigheten ligger på köparen av bilen eller på importören.

Det är inte heller klart huruvida beslutet endast kommer att gälla elbilar från kinesiska märken, eller om även Kina-byggda bilar från märken som Volvo, BMW och Tesla omfattas.

Rulla som Leif GW Persson: Här är hans bilar

F1-stjärnans stulna Ferrari återfunnen efter 28 år – i Japan

Bil