Tre Kronors tränarstab i båset under VM-matcherna, Stefan Klockare (till vänster), Josef Boumedienne, Sam Hallam och Niklas Rahm.
Tre Kronors tränarstab i båset under VM-matcherna, Stefan Klockare (till vänster), Josef Boumedienne, Sam Hallam och Niklas Rahm. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Större stab ska ge VM-framgång: "Bättre koll"

På isen har Tre Kronor sitt bästa VM-lag på många år. I båset har tränarstaben vuxit från tre till fyra personer. Det är ytterligare en resurs som ger oss ett bättre jobb mellan matcherna och bättre koll i matcherna, säger förbundskapten Sam Hallam.


Fakta: Coacherna i båset

Sam Hallam, 44 år, förbundskapten. Andra säsongen i Tre Kronor. Tidigare hyllad tränare i Växjö som han ledde till tre SM-guld.

Stefan Klockare, 51, assisterande förbundskapten. Andra säsongen i Tre Kronor. Tolv säsonger som ansvarig och assisterande coach i Skellefteå och Örebro.

Nicklas Rahm, 48. Har jobbat många år som assisterande i Växjö med Hallam. Har extraknäckt i landslaget vid sidan av jobbet i Växjö, men blir heltidsanställd i Tre Kronor från och med i höst.

Josef Boumedienne, 46. Assisterande tränare i NHL-klubben Columbus där han också haft flera andra roller. Ledde Brynäs i framgångsrikt kval 2021. Assisterande general manager i Tre Kronor i fjolårets VM.

I fjol i Tammerfors och Riga – där Sverige åkte ut redan i kvartsfinal mot Lettland – bestod coachstaben i båset av tre personer:

Hallam, Stefan Klockare och Nicklas Rahm.

Nu har förre NHL-backen Josef Boumedienne adderats till tränarstaben och finns i båset under matcherna.

Hittills har de coachat fram sitt lag till tre raka segrar. Nästa uppgift blir Kazakstan på torsdag.

Boumedienne var med redan i fjol som assisterande general manager i VM-laget, den här säsongen har han varit assisterande tränare i NHL-laget Columbus och har samma roll i Tre Kronor.

Har NHL-perspektiv

Hans NHL-perspektiv värdesätts.

— Min tanke på att få in Josef förra året var för att få ett bättre perspektiv på spelet i Nordamerika och spelarna där. I år fick vi dessutom in Patric Hörnqvist (som assisterande general manager) så att vi fortsätter på den vinkeln och insynen, säger Hallam och fortsätter:

— Det är jättenyttigt att få deras syn på saker som när vi mötte USA, då hade de stenkoll på deras spelare.

Sverige har 18 NHL-spelare i sitt VM-lag i Tjeckien.

Fördelningen i båset under match är att Hallam coachar forwards, Stefan Klockare backar och boxplay, Nicklas Rahm powerplay och Boumedienne har koll på spelsystem och kontakt med videocoachen på läktaren.

Mellan matcherna ger coacherna feedback till de olika formationerna. Boumedienne har till exempel haft dialogen med första- och andrakedjan.

Lucas Raymond.

Lucas Raymond, Detroitstjärnan, ingår i förstakedjan och spelade VM även i fjol. Han är positiv till att coachstaben vuxit:

— Absolut, ju större resurser man har desto bättre blir det. Tittar man på vår coachstab så finns det många som kan extremt mycket hockey. Det underlättar. Man får bättre översikt på olika saker.

"En annan kultur"

Just feedbacken till spelarna är något som Boumedienne upplever som en stor skillnad jämfört med när han själv spelade.

— Det är mycket som pågår under en match och den generationen som är nu och kommer upp är van vid feedback, inte bara från tränarna utan från sina föräldrar. Det är en annan kultur och miljö än när man själv började.

— De flesta spelarna i dag vill ha snabb feedback, det är mycket frågor också. Det är mycket mer dialog med spelarna i dag än när jag började. Då var det mer monolog från tränarna, säger Boumedienne.

Toppkonkurrenter i VM som Kanada, Tjeckien och Schweiz har också fyra matchcoacher i båset och samma sak i NHL.

Kan det bli oklarheter med så många coacher?

— Det landar på mig att det inte blir oklarheter, att jag sätter stopp och delegerar, säger Hallam.

TT
/
nhl
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!