Manchester United och Ella Toone (1–0-målskytt) körde över Amanda Nildén (till höger) och hennes Tottenham i FA-cupfinalen. United vann med 4–0 på Wembley. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Tung svenskdag i cupfinalen – United vann stort

Landslagsduon Amanda Nildén och Matilda Vinberg föll tungt i FA-cupfinalen. Manchester United slog Tottenham med hela 4–0 inför över 76 000 åskådare på Wembley.

Tottenham med den svenske tränaren Robert Vilahamn och de svenska landslagsspelarna Nildén och Vinberg, som båda startade, hade en tung söndagseftermiddag på nationalarenan i Wembley.

Manchester United imponerade visserligen inte spelmässigt under den första halvleken, men det räckte med en individuell prestation för att sätta sig i förarsätet.

I den tredje tilläggsminuten av den första akten vandrade Ella Toone obehindrat framåt i planen och den engelska landslagsspelaren kunde från distans skicka in ledningsmålet med en kanonskott.

I andra halvlek gasade Manchester United på rejält. Vinberg blev utbytt i den 54:e minuten – direkt efteråt nickade den 36-åriga veteranen Rachel Williams in 2–0 på ett frisparksinlägg.

Tottenhams titelchans försvann definitivt tre minuter senare. Målvakten Becky Spencer svarade för en riktig blunder när hon slog en enkel pass rakt till motståndaren Lucía García och 25-åringen kunde skicka in 3–0 i ett tomt mål. Spanjorskan nätade igen med dryga kvarten kvar att spela och säkrade finalsegern med 4–0.

Segern i FA-cupen var Manchester Uniteds första titel på damsidan. I fjolårets final blev det förlust mot Chelsea.

Manchester United-supportrarna fick jubla efter lagets seger i FA-cupfinalen mot Tottenham (4–0) inför 76 000 åskådare på Wembley i London.