Tottenhams Richarlison och Arsenals Declan Rice är inte helt överens.
Tottenhams Richarlison och Arsenals Declan Rice är inte helt överens. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Arsenal vann derbyt – rysare in i det sista

Arsenal eller Manchester City? Kampen om Premier League-guldet går vidare och lär pågå hela vägen in i kaklet. Tottenham kunde ha satt stopp för värsta rivalens titelambition men Arsenal höll undan och vann det heta Londonderbyt med 3–2.

Fakta: Så avgörs kampen om ligasegern

Läget i tabelltoppen:

1) Arsenal, 35 matcher, 80 poäng

2) Manchester City, 34 matcher, 79 poäng

3) Liverpool, 35 matcher, 75 poäng

Topptrions kommande matcher:

Manchester City: Wolverhampton (hemma), Fulham (borta), Tottenham (b), West Ham (h)

Arsenal: Bournemouth (h), Manchester U (b), Everton (h)

Liverpool: Tottenham (h), Aston Villa (b), Wolverhampton (h)

Liverpool kan inte räknas bort helt i toppstriden, men måste gå fullt, samtidigt som konkurrenterna tappar poäng, för att utmana in i det sista.

Tottenham, som haft ett längre speluppehåll, öppnade klart starkast i det 195:e derbyt mellan klubbarna från norra London. Arsenal sattes under press, men den pigga starten gav inget betalt. I stället kom dansken Pierre Emile Højbjerg helt fel till bollen vid en hörna för Arsenal.

Snedträffen med pannan ställde Guglielmo Vicario och vips och oväntat var Arsenal i ledning.

VAR-beslut

Den tunga motgången tog inte udden ur Spurs. Cristian Romero nickade kort senare i stolpen. Sedan klev VAR-rummet in i matchen och styrde händelseförloppet.

+ Micky van de Ven prickade in vad han trodde var 1–1-kvitteringen. Noggranna studier av VAR-teamet visade att nederländaren befann sig i offsideposition när han fick bollen.

+ Dejan Kulusevski föll i en duell med Leandro Trossard. Men vem sprang på vem? Domaren Michael Oliver, som hade fri sikt, blåste inte. Och VAR-domaren gav inte Oliver rådet att syna reprisbilder.

Arsenal kontrade blixtsnabbt och Bukayo Saka sköt in 2–0.

Arsenals styrka vid fasta situationer gav utdelning en andra gång före pausen, när Kai Havertz nickade in 3–0. Serieledaren visade en närmast klinisk effektivitet i en halvlek som Tottenham spelmässigt dominerade.

Höll undan

Matchen fick nerv när David Raya bjöd in Tottenham. Arsenalmålvakten slog bollen rakt ut till Romero som reducerade.

VAR klev in igen och Oliver dömde straff för Tottenham med minuter kvar. Son Heung-Min slog in den till 2–3. Trots en enorm forcering kom inte kvitteringen.

Senare under dagen ställdes Manchester City mot nedflyttningshotade Nottingham Forest på bortaplan. En match som City vann med 2–0 efter mål av Josko Gvardiol och inhopparen Erling Braut Haaland.

Arsenal leder Premier League, en poäng före City som har en match färre spelad.