Solsken i Nederländerna utlovas av Geert Wilders sedan en uppgörelse blivit klar om ny regering. Arkivbild.
Solsken i Nederländerna utlovas av Geert Wilders sedan en uppgörelse blivit klar om ny regering. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Nederländerna vill slippa EU:s asylregler

Flytta Nederländernas ambassad i Israel till Jerusalem och ordna ett undantag från EU-samarbetet på migrationsområdet. Det är två av målen för landets nya regering.


Efter ett halvår av förhandlingar efter valet i höstas offentliggjordes en 26-sidig regeringsuppgörelse mellan fyra partier på torsdagen.

— Alla som läser uppgörelsen kan se att mycket kommer att ändras i Nederländerna. I dag skriver vi historia: solen kommer att skina igen, lovar Geert Wilders, vars starkt invandrings- och islamfientliga PVV blev särklassigt störst i det senaste nederländska valet i höstas.

Utöver PVV ingår liberala VVD, konservativa utbrytarpartiet NSC samt bondepopulistiska BBB i samarbetet.

I uppgörelsen, som döpts till "Hopp, mod och stolthet", utlovas även fortsatt stöd till Ukraina och att man ska "hålla fast vid existerande uppgörelser" på klimatområdet.

Den nya regeringen väntas främst bli en tjänstemannaregering, där Wilders inte blir premiärminister. Deltagandet från VVD har kritiserats skarpt från andra liberala partier i EU.

"Väldigt allvarligt att ett av våra stora europeiska liberala partier nu ingått regeringsavtal med Geert Wilders vidriga PVV", skriver exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) på X.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!