Polisavspärrningar vid skolan i Örebro efter mordet den 19 juli 2023.
Polisavspärrningar vid skolan i Örebro efter mordet den 19 juli 2023. - Foto: Pavel Koubek/TT

Livstidsdömd 20-åring åtalas för mord vid skola

Två unga män åtalas för inblandning i mordet på en man som sköts till döds vid Mellringeskolan i Örebro förra sommaren.


Offret, en 29-årig man, sköts till döds med åtta skott.

En 20-årig man åtalas för att ha avlossat skotten, medan en 19-åring åtalas för medhjälp, bland annat genom att ha skjutsat skytten till brottsplatsen.

20-åringen dömdes tidigare i år till livstids fängelse av Svea hovrätt för att ha skjutit ihjäl en man i Ulvsunda väster om Stockholm. Det mordet begicks nio dagar före mordet i Örebro.

"Ingen av de åtalade ser ut att ha någon personlig relation eller koppling till brottsoffret. Under förundersökningens gång har det framkommit att en konflikt mellan andra personer och grupperingar ligger bakom dödsskjutningen", säger vice chefsåklagare Anna Maria Larsson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Av åtalet framgår att den misstänkte 20-åringen ska ha haft skulder som han skulle betala genom att ta på sig kontraktsmord.

Mordvapnet i Örebro användes senare vid en skjutning i Stockholmsförorten Haninge den 4 augusti, då en man sköts till döds i en bil. En 16-årig pojke som haft kontakt med 20-åringen är åtalad för inblandning i det mordet.

Rättegången i Örebro inleds i nästa vecka och planeras att pågå till den 22 maj. Både männen nekar.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!