Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Brå-rapport: Hot och hat mot samer

Samer vittnar i en ny studie om hatbrott. Det handlar om allt från skällsord till dödade renar. Norrbotten är mest utsatt för brott där renar plågas till döds.


Samer drabbas, precis som andra utsatta grupper, för hatbrott i sin vardag – det kan vara i skolan, på jobbet, på offentliga platser och på nätet, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Men till skillnad från andra grupper sker hatbrott mot samer oftare i en lokal kontext och riktas även mot renar och rennäringen, enligt Brå.

Många av de polisanmälda hatbrotten avser renar som skjutits eller som blivit påkörda av bil eller skoter. En klar majoritet av de mer tydliga hatbrotten med dödade renar har skett i Norrbotten.

Det finns också hot och trakasserier som aldrig polisanmäls.

"Ofta känner man den som hotar och man vill inte göra situationen värre genom att göra en polisanmälan. Ord står mot ord och förtroendet för polisen är inte alltid så högt", säger utredare Lou Huuva i ett pressmeddelande.

Hatbrotten skapar oro och rädsla för att uttrycka sin samiska identitet öppet. Flera intervjuade beskriver till exempel att de undviker att bära samiska klädesplagg.

Brå har i rapporten intervjuat 43 personer, varav majoriteten varit utsatta för hatbrott. Det är den första bredare sammanställningen av hatbrott mot samer.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!