Här förklarar växtexperten varför du inte bör låta dina palettblad blomma.
Här förklarar växtexperten varför du inte bör låta dina palettblad blomma. - Foto: Pressbild/Pexels

Därför ska du ALDRIG låta dina palettblad blomma

I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten med sig av varför man inte borde låta sina palettblad blomma och vilka fördelar det finnsmed att klippa bort blommorna.


Palettblad, eller Coleus som växten egentligen heter, har blivit en otroligt trendig blomma de senaste åren och finns i hundratals varianter och färger.

Växterna har blivit så populära att det gjorts flera Facebookgrupper med tusentals medlemmar, där folk byter och säljer sticklingar.

Växtexperten tipsar: Då ska du plantera om dina monsteror efter vintern

Därför är det bra att klippa ner sina palettblad på våren

Efter vintern brukar många palettblad se trötta och hängiga ut. Här är expertens bästa tips på hur du får dina palettblad fina efter vintern.

Bland annat kan det vara bra att klippa ner sina palettblad ganska kraftigt på våren, för att de ska få en nystart och börja förgrena sig igen.

När vårsolen kikar fram brukar palettblad sätta igår och växa med en faslig takt, och det är inte ovanligt att de passar på att blomma också.

Så blir du av med ohyra på dina palettblad – växtexperten tipsar

Foto: Pexels

Därför ska du inte låta dina palettblad blomma

Men enligt växtexperten Hans Jensen kan det finnas fördelar med att inte låta sina palettblad blomma. I en intervju med Nyheter24 förklarar han varför.

– Om du klipper av blommorna så får du en bättre utveckling av bladen samt tillväxt av fler blad. För de flesta är det just palettbladens blad som är det viktigaste och mest dekorativa, säger Hans Jensen till Nyheter24.

Så får du dina palettblad att hålla formen – enligt experten

Palettbladen slutar växa

Om ens palettblad blommar så kan man enkelt bara ta en sak och klippa av blommorna längst ner vid närmsta förgrening så kommer det växa ett nytt bladpar där istället.

Ytterligare en nackdel med att låta sina palettblad blomma är att de slutar växa på höjden.

– Om palettbladen blommar kommer de att använda det mesta av sin energi för blomningen, och tillväxten stannar tills blomningen tar slut, säger Hans Jensen till Nyheter24.

Här är tulpanen som är svårast att hålla vid liv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!