Majbrasan kan stå dig dyrt i år.
Majbrasan kan stå dig dyrt i år. - Foto: Johan Nilsson/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Så kan majbrasan hotas av nya lagen – risk för böter

En ny bestämmelse trädde i kraft vid årskiftet. Det är nu olagligt att elda på sin tomt, vilket kan göra det svårt att arrangera privata majbrasor. Det finns dock ett sätt att komma runt det.


Flera lagar har trätt i kraft sedan starten av 2024. En bestämmelse som trädde i kraft redan vad årsskiftet handlar om eldning av bråte på den egna tomten. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om den EU-lag som infördes vid årskiftet och som gör det förbjudet att elda i trädgården. 

Det innebär även att trädgårdavfall så som gräsklipp, löv och grenar heller inte får eldas. 

– Man ska lämna in det på återvinningscentralen i sin kommun eller kompostera det på plats om man har utrymme att göra det, sade Milla Sundström, handläggare på avfall- och kemikalieenheten på Naturvårdsverket, till Nyheter24 då.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

Här är de nya lagarna som börjar gälla 2024

Milla Sundström, Naturvårdsverket.

Vad händer med majbrasan?

Att arrangera en privat majbrasa på tomten under valborgsmässoafton blir också svårt. Men det finns ett sätt att ta sig runt det. 

– För majbrasor går det att söka dispens, säger Milla Sundström i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket. 

Det är upp till var och en att kontakta kommunen om dispens och det är heller inte garanterat att man får ansökan godkänd. 

– Dispensen söks hos kommunen och gäller för en särskild tid och plats. Kommunen kan också ha andra bestämmelser om vad som krävs för att anordna en majbrasa, därför ska privatpersoner och verksamheter alltid vända sig till sin kommun.

Här blir det dyrare med p-böter • Då börjar det gälla

Följer du inte den nya lagen? Det kan kosta dig tusenlappar

Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Då riskerar du böter på 3 000 kronor

Utan dispens riskerar man böter för sin majbrasa. 

Här är det återigen upp till varje enskild kommun att bestämma hur mycket man bör betala. Får man inte böter kan man ändå tvingas betala en så kallad miljösanktionsavgift som i dagsläget ligger på 3 000 kronor.

Lag
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!