Riksbanken vill se åtgärder för att ha en fungerande kontanthantering i framtiden.
Riksbanken vill se åtgärder för att ha en fungerande kontanthantering i framtiden. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Izabelle Nordfjell/TT

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas.
– Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.


En ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat, visade att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Det främsta skälet till att behålla kontanterna var, enligt en majoritet av de svarande, "krisberedskap".

Undersökning: Så många vill ha kvar kontanterna

Foto: Martina Holmberg/TT

Och just behovet av en fungerande kontanthantering i händelse av kris eller krig har varit på tapeten ett bra tag. Inte minst sedan självaste Riksbanken betonat vikten av att ha kontanter hemma.

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Riksbanken: "Vi behöver bromsa"

Men samtidigt flaggar Riksbanken för att den snabba digitaliseringen av våra betalssystem i Sverige kan föra med sig problem. 

– Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT och fortsätter:

– Om man inte fattar aktiva beslut nu så skulle vi kunna ha en situation om inte alltför lång tid där kontanter är i det närmaste oanvändbara i Sverige. Och eftersom vi tycker att kontanter ska kunna fungera som alternativt betalningsmedel, till exempel vid en krissituation, så tycker vi att regeringen behöver fatta aktiva beslut nu för att bromsa en sådan utveckling.

De drabbas värst om kontanterna försvinner i Sverige

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontanter hemma? Då MÅSTE du göra det här: "Viktigt"

Vill se lagstiftning för att behålla kontanterna

Enligt Elin Ritola kan lagstiftning vara ett sätt att motverka en negativ utveckling.

– Det vi kan göra är att driva på och att vi samlar vår analys om vad som behöver göras. Bland annat behöver man lagstifta om att större handlare ska kunna ta emot kontanter. Banker ska kunna ta emot insättning av både sedlar och mynt från privatpersoner, och alla butiker och kaféer ska kunna sätta in sina dagskassor hos banken utan orimliga beloppsgränser, säger hon till SVT.

Så många bankomater har försvunnit på 10 år: "Kommer minska"

/