Michelle Kadir, Youtube, kreatör, video, Sverigechef, Google
Michelle Kadir, Sverigechef på Youtube, älskar musik. Hon upptäckte plattformen för 20 år sedan när hon letade efter musikvideor som inte visades på svensk teve. - Foto: Bilbo Göransson

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet.
– Jag har några tips, säger hon.


Årets populäraste på Youtube 2023

1. Lever en dag som Sveriges mest bortskämda person - Uppdrag: Mat

2. Rihanna’s Full Apple Music Super Bowl Halftime Show - NFL

3. Melodifestivalen 2023 Parodi - finalen –  SamTheMan

4. Melodifestivalen Parodi 2023 - Bröderna Norberg - Daniel och Emil

5. $1 vs $500,000 Plane Ticket! - MrBeast

6. Mauri möter: Enda svensken på Death row - Topp 1 i Sverige

7. Lever nyttigt vs onyttigt i 24h – IJustWantToBeCool2

8. Vem ligger med vem? - JLC

9. 20 Women vd 1 Sidemen - Sidemen

10. Vi bastar med världsmästaren i bastu – Random Making Movies

Källa: Youtube Sverige

På Youtubes kontor i Stockholm, ett stenkast från centralstationen, är det Michelle Kadir som bestämmer.

– Idag finns det enorma möjligheter för den som är ung och kreativ, säger hon.

Efter att ha gjort en kometkarriär inom svenska musikbolag som Universal, Sony och på Spotify är hon nu Sverigechef på svenska Youtube. Det har Nyheter24 skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Ville hoppa av KTH – nu är hon Youtubes toppchef

Michelle Kadir i studion/replokalen i Googlehuset. Foto: Bilbo Göransson

"Jag har några tips"

Hon har bra koll på vad som premieras och vad som straffar sig för de som vill skapa rörligt material på den enorma videoplattformen.

Och nu berättar hon hur unga, nya youtubers idag ska göra för att lyckas med sin kreatörskarriär.

– För det första, följ din passion – det du brinner för är det du kommer bli bra på, säger hon.

Vem blir nästa Jonna Jinton, Wilma Holmqvist eller Marui Hermundsson?

Svenska kreatörer som Jonna Jinton och Wilma Holmqvist har byggt sig en miljonpublik på Youtube.

Mauri Hermundsson har också byggt sig en stor följarskara på plattformen genom exempelvis kanalen Uppdrag: Mat.

Michelle Kadir, Sverigechef på Youtube. Foto: Bilbo Göransson


70 miljarder kortfilmer – om dagen

Det finns miljarder användare på Youtube. Varje dag konsumeras 70 miljarder youtubeklipp enbart genom kortformsformatet Shorts i appen och på hemsidan, på samtliga av jordens kontinenter.

Det kan vara att du tycker om att baka, spela spel eller sjunga karaoke.

– Ladda upp regelbundet, så att följarna kan förvänta sig att det kommer nytt material.

Hon tror också att man ska våga vara påhittig.

– Var kreativ när det gäller innehåll och form. Testa nytt, och ha tålamod. Om du brinner för din idé så kommer säkert tittarna hitta dig med tiden, säger Michelle Kadir.

Tonåringar som konkurrerar med stora mediehus

Många nya kreatörer ser flödet fyllt med studiomaterial och påkostade videor. Att lyckas som enskild videofilmare kan verka omöjligt i konkurrens med SVT, BBC och Hollywoods fimindustri.

Men många av de som lyckats bäst på Youtube är personer med en mobilkamera i sitt vardagsrum där hemmet, kombinerat med ett stort intresse för allt från bakning, musik eller dataspel till historiska slag och filmrecensioner.

– Man behöver inte längre någon dyr kamerautrustning eller avancerade redigeringsprogram. Allt går att göra direkt i mobilen nu för tiden.

Svara på dina kommentarer

När du väl fått ut din video på nätet så kan det vara klokt att hålla koll på kommentarsfältet.

– Engagera dig i din publik, svara på kommentarerna du får i kommentarsfälten. Du kanske inte har så många tittare ännu, men visa uppskattning för de du har. Interaktioner är något som skapar en lojal följarbas som kommer tillbaka nästa gång du lägger upp en video, säger Michelle Kadir.

Går man längre tillbaka i tiden kan man se svenska Youtubekändisen Pewdiepie som blev känd internationellt av att sända videor där han spelade dataspel och kommenterade det läskiga innehållet, ofta i komiska ordalag.

Alan Max – musik

Men på senare tid har exempelvis Alan Max fått ett stort genomslag för sitt innehåll. Han är en kille från Västerås som recenserar musik och träffar bland annat hiphopkändisar som han intervjuar.

– Han är ett bra exempel på någon som tog något som han är intresserad av, skapade en kanal med det innehållet och nu är den som blir inbjuden backstage på Eurovision och Grammisgalan, säger Michele Kadir.

Avancerat nätverk av AI och människor

Med ett växande internet och allt mer avancerad teknologi blir det viktigare för både techjättarna som Youtube och användarna att kunna skilja på verklighet och fiktion, säger Michelle Kadir.

Youtube har ett avancerat system av både algoritmer, högteknologiska verktyg och en legion av tekniskt kunniga människor som går igenom allt material som läggs upp på plattformen. 

På så vis får trovärdiga källor större spridning på sitt material, medan andra begränsas.

Fyra regler

– Det finns fyra grundregler som det kan vara bra att känna till, säger hon.

De fyra reglerna handlar om skadligt, opassande eller oärligt material.

Regel nummer ett: Remove

Om man gör något som är rent av brottsligt på Youtube, så tas antingen materialet eller rent av hela kontot bort.

– Bara under ett kvartal tog vi bort 9 miljoner videor och 20 miljoner konton, för att garantera att det man ser på plattformen är säkert.

Youtube har fler än 20 000 personer internationellt som jobbar tillsammans med AI-teknologi för att se till att plattformen är säker för användarna. Material som bryter mot lagen tas exempelvis bort direkt. 

– Det kan vara allt från hets mot folkgrupp till barnpornografi eller annat olagligt.

Regel nummer två – Raise

Pålitliga röster lyfts upp när det gäller information och nyhetshändelser. När något allvarligt händer som en jordbävning, eller ett våldsdåd eller ett viktigt val, lyfter Youtube upp trovärdiga nyhetskällor med pressetiska regler.

– Då lyfter vi exempelvis Aftonbladet eller Expressen som rapporterat om händelsen, säger Michelle Kadir.

Men även kreatörer som skapar material som inte nödvändigtvis har ett nyhetsvärde men som ändå uppfattas som tillförlitliga källor lyfts upp.

– Som exempelvis när Anis Don Demina intervjuade dåvarande statsminister Magdalena Andersson. Då breddas dialogen med frågor som inte kommer från traditionella mediehus, säger Michelle Kadir. 

Regel nummer tre – Reward

Pålitliga kreatörer får betalt av Youtube, som delar intäkterna från annonsvisningarna med de som skapar materialet.

Ett av kriterierna för att ta del av intäkterna är bland annat att du behöver ha nått över 1 000 prenumeranter kombinerat med ett visst antal visningar. 

Regel nummer fyra – Reduce

De som skapar material som inte bryter mot reglerna, men som inte lever upp till Youtubes standard vad gäller ärlighet får minskad exponering mot nya tittare och risken att opålitligt material får många tittare minimeras.

– Det finns material som balanserar på gränsen på vad som är okej och inte. Det minimerar vi spridningen av, säger Michelle Kadir.

Syftet med reglerna är att minska risken exempelvis för att falska nyheter, så kallade fake news, sprids på nätet via Youtubes och Googles plattform.

AI-genererat material – hiss eller diss?

Finns det risk för att den som använder AI-genererade bilder eller röster dissas av Youtubes algoritmer?

– Absolut inte. Bryter man inte mot våra riktlinjer, AI-genererat eller inte, så ska man snarare se AI som en enorm möjlighet för sin kreativitet, säger Michelle Kadir.

Att skapa rörligt innehåll har aldrig varit lättare, och den som har en idé har idag fler möjligheter än någonsin att förverkliga dem tack vare AI. Det gör att avståndet mellan idé till färdig video kan kortas ner för kreatörerna.

– Det ska uppmuntras, avslutar Michelle Kadir.

Läs mer om sociala medier

Ville hoppa av KTH – nu är hon Youtubes toppchef

/