Trädgådstider anmälda
Trädgårdstider har ännu en gång anmälts till Granskningsnämnden. - Foto: SVT. Bilden är ett montage.

Trädgårdstider anmält: "Victoria Skoglund måste stoppas"

För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan.
– Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.


Den svenska trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, 55, har jobbat med handelsträdgården Zetas 1997, och sedan 2021 så är hon ensam ägare av Zetas i Stockholm. 

Utöver det så har Victoria podden "Röda vita rosen" tillsammans med TV4-profilen Jenny Strömstedt.  Victoria syns även i TV4 som trädgårdsexpert.

Tillsammans har Victoria och Jenny även skrivit trädgårdsboken Ett år av liv i trädgården, som kom ut i handeln i fjol. 

Victoria Skoglund är en av Sveriges mest kända trädgårdsmästare. Hon hörs i podden Röda vita rosen, äger handelsträdgården Zetas och har skrivit flera böcker. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

I vår gör både Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund ett inhopp i SVT:s succéserie Trädgårdstider. Programledare för programmet – som är inne på sin trettonde säsong – är Pernilla Månsson Colt. Till sin hjälp har hon trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Adam Aamann.

Victoria och Jennys roller är att agera domare i slutet av säsongen, där de helt enkelt ska bedöma vad Trädgårdstider-profilerna uppnått i trädgården.

– Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt kommer hit. Nu har jag prestationsångest så vi får jobba på, berättar Pernilla Månsson Colt i ett av avsnitten av Trädgårdstider.

Victoria Skoglund och Jennny Strömstedt ska gästa Trädgårdstider. Bildkälla: SVTI samma avsnitt berättade hon lite senare om hur hon fick Jenny och Victoria att hoppa ombord årets säsong.

– Lite förhastat kanske, smällde jag iväg några sms. Jag bjöd in två personer som plötsligt bara tackade ja, avslöjade Pernilla i programmet.

Trädgårdstider anmält till Granskningsnämnden

Att Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt ska gästa Trädgårdstider är något som säkerligen uppskattas av många tittare och trogna lyssnare av duons podd. Men alla är inte lika glada över deras gästspel i Trädgårdstider. Till det finns det en tydlig anledning.

Nu kan Nyheter24 avslöja att Victoria Skoglunds medverkan i programmet har resulterat i en anmälan till Granskningsnämnden från en privatperson som menar att Victorias tv-tid kan gynna hennes affärer i handelsträdgården Zeta Finsmakarens Trädgård AB. 

Under 2022 så omsatte bolaget över 58 miljoner kronor, och hade tillgångar på lite över 36 miljoner kronor.

Personen som anmält Trädgårdstider, Gösta Krön, har själv en handelsträdgård i form av Kröns trädgård i Roslagen. I sin anmälan skriver Gösta att Victoria i TV4 kan komma med de "mest konstiga tips som passar hennes verksamhet".

Han berättar att om det kommer in kunder en lördag som är på jakt efter en viss frösort eller sättpotatissort så "förstår de att hon varit framme".

"Hopplöst. Hon kan ta hem de mest konstiga saker och presentera dessa som bra, väl medveten om att de i princip bara finns hos henne. Ingen annan har så vitt jag vet missbrukat sin position som hon", skriver han i sin anmälan.

Kritik mot Victoria Skoglund i Trädgårdstider

Krön är också oroad över att Victoria Skoglund kan ha fått se hela säsongen av Trädgårdstider i förväg. Då kan hon, enligt Gösta Krön, förbereda sig genom att köpa in sådant som kommer att visas i Trädgårdstider. För när en viss typ av växt eller frö har synts i programmet så ökar intresset avsevärt hos kunderna, menar han.

"Jag gillar verkligen Pernilla (Månsson Colt, reds. anm) och hennes humor och hur hon bjuder på sig själv men det här är ett övertramp och programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", skriver han i sin anmälan och sammanfattar sedan:

"Victoria Skoglund har ett egenintresse i sin verksamhet som gör det högst olämpligt för henne att medverka som någon slags domare i vad de medverkande och deras stab åstadkommer under säsongen. Hon kan komma att få stora fördelar med sin verksamhet som drabbar i första hand hennes närliggande konkurrenter i Stockholmsområdet", skriver han i anmälan till Granskningsnämnden.

Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt ska gästa Trädgårdstider i vår. Bildkälla: SVT

När Nyheter24 kommer i kontakt med Gösta Krön så säger han att han tycker att Victoria är en duktig trädgårdsmästare med en fin och traditionsfylld handelsträdgård i sin ägo, och att hon har synts mycket i tv tycker han inte är mer än rätt. Men nu tyckte han helt enkelt att det gick för långt.

Hur det kändes när du såg att Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt skulle vara domare i Trädgårdstider?

 – Typ, nu har det gått för långt, inte här också. SVT borde ha koll på att hon inte är en neutral och opartisk aktör, säger han till Nyheter24.

– Som jag skrivit i anmälan är hon lika dålig på att främja sin bransch som bra på att lyfta fram sin egen verksamhet. Hennes nycker om vad som är bra eller inte grundar sig på vad hon har hemma just för tillfället vilket gör det svårt för hennes kollegor som aldrig vet vad hon kan tänkas hitta på.

Victoria Skoglund. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Vad hoppas du uppnå med din anmälan?

– Att SVT varierar sin expertpanel lite bättre. Det finns massor med duktiga och kunniga trädgårdsmästare att ha med. Kanske inte så lämpligt dock om de har verksamheter. Men vill de ha kändisar med så finns det fler att välja mellan och det vore roligare om de också tog sig tid att undersöka fler ställen än Zetas och Slottsträdgården Ulriksdal. Slottsträdgården och Rappne har jag som jag skrev i anmälan dock inget att anmärka på, Rappne har en helt annan kollegial inställning, säger Gösta Krön till Nyheter24.

Det här är den andra anmälan som kommit in mot Trädgårdstider på kort tid. Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur trädgårdsprofilen Cecilia Wingård valde att anmäla programmet efter att en av hennes unika metoder användes utan hänvisning.

Nyheter24 söker SVT.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!