Fredrik Lindgren får vänja sig vid ett nytt kvalformat i speedway-VM. Arkivbild.
Fredrik Lindgren får vänja sig vid ett nytt kvalformat i speedway-VM. Arkivbild. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nytt sprintformat i speedway-VM: "Ny upplevelse"

Speedway-VM har tagit efter formel 1. Under fredagen kommer kvalet att bytas ut mot ett sprintformat, där vinnaren får VM-poäng. Det är något helt nytt för speedway, säger VM-ledaren Jack Holder.


Den 27 april var det premiär för årets upplaga av speedway-VM. Då med det traditionella formatet, där förarna börjar med ett tidskval och först därefter, några timmar senare, börjar tävla om poäng. Svenske Fredrik Lindgren slutade på tredje plats i den första deltävlingen som avgjordes i den kroatiska byn Donji Kraljevec.

Nu stundar den andra deltävlingen, i den polska huvudstaden Warszawa, men med ett lite annat upplägg.

Formel 1-liknande upplägg

För första gången någonsin byts det vanliga kvalet ut mot ett sprintformat där förarna kommer att tävla och göra upp om VM-poäng. Väldigt snarlikt det koncept som formel 1 började med år 2021 och som har blivit en uppskattad förändring.

Sprinten kommer att äga rum under fredagen, dagen före huvudtävlingen, och de 16 förarna kommer att delas upp i fyra grupper. Varje förare får två minuter på sig att få en bra tid, och den snabbaste tiden i varje grupp kommer då att kvala in till det avslutande sprintheatet som kallas för "heat 0".

Där gör de bästa fyra åkarna upp om VM-poäng. Vinnaren får fyra poäng, tvåan får tre och så vidare.

"Något nytt för speedwayen"

Den nuvarande VM-ledaren, Jack Holder, ser positivt på förändringen.

— Det blir något nytt för speedwayen. Det är bra att vi försöker göra något som får alla att prata, det är en sak som är säker, säger Holder till VM-arrangörens hemsida och fortsätter:

— Det blir en helt ny upplevelse, och det tycker jag är väldigt spännande. Oavsett i vilken grupp jag hamnar i, kommer jag att ge 110 procent.

Sprintkvalet börjar klockan 17.00 och sänds i Discovery+.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!