Relationen mellan spelare, tränare och domare är ett hett och aktuellt ämne inom fotbollen. Arkivbild.
Relationen mellan spelare, tränare och domare är ett hett och aktuellt ämne inom fotbollen. Arkivbild. - Foto: Joan Monfort/AP/TT

Stjärnornas oro: Mobbningen måste upphöra

Hur mår den internationella toppfotbollen? Så där, enligt Jürgen Klinsmann, Henrik Larsson, Patrick Vieira och Michael Laudrup. Tillsammans med en rad andra tidigare storspelare vill de se krafttag mot flera negativa trender: fejkande av skador, maskning och attityden mot domare.


Fakta: Uefa Football Board

Football Board är underställt Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, och bildades förra året för ge ett oberoende perspektiv på fotbollsrelaterade ämnen.

På veckans möte deltog Éric Abidal, Frankrike, Rafael Benítez, Spanien, Oliver Bierhoff, Tyskland, Petr Čech, Tjeckien, Rio Ferdinand, England, Jürgen Klinsmann, Tyskland, Henrik Larsson, Sverige, Michael Laudrup, Danmark, Roberto Martínez, Spanien, Juan Mata, Spanien, Predrag Mijatovic, Montenegro, Giovanni van Bronckhorst, Nederländerna, Patrick Vieira, Frankrike, Rudi Völler, Tyskland.

I höst samlas damernas motsvarighet. I den gruppen ingår Jonas Eidevall, Magdalena Eriksson och Lotta Schelin.

Helgens stora snackis i den engelska Premier League-fotbollen var Nottinghams hätska utfall på sociala medier efter 0–2-förlusten mot Everton. VAR-domaren Stuart Attwell anklagades för att vara Luton-supporter sedan han avstått att be matchdomaren att granska tre enligt Nottingham klara straffsituationer.

Beteendet kritiserades från alla håll och kanter. En gräns passeras när en domares integritet ifrågasätts från officiellt håll.

Det var bara ett exempel i mängden på domarnas allt större utsatthet.

Som av en händelse samlades i måndags Uefas Football Board i Nyon för sitt årliga möte. Gruppen består av en ansenlig samling före detta spelare och än i dag verksamma tränare och förbundskaptener.

"Blivit en kritisk fråga"

Högt upp på dagordningen stod aktuella frågor som:

+ Uppträdandet hos spelare och tränare gentemot domare och matchfunktionärer.

"Det har blivit en kritisk fråga och bidrar inte positivt till bilden av fotboll. Medlemmarna är eniga i sin övertygelse om att denna fråga måste behandlas så bestämt som möjligt."

"Mobbningen av matchfunktionärer måste försvinna", skriver Football Board i ett pressmeddelande där man varnar för ett rekryteringen av domare på sikt kan bli ett problem.

En av slutsatserna som drogs var att domare, spelare och tränare måste ha en mer öppen kommunikation för att nå en mer ömsesidig respekt och förståelse.

+ Fejkade skador och maskning.

Den som följer fotbollen har noterat att spelare i allmänhet och målvakter i synnerhet allt oftare får väldigt ont vid för laget kritiska perioder i matchen, för att efter några minuter spela vidare som om ingenting hänt.

Föreslår kampanj

Football Board menar att "effektiva åtgärder bör vidtas för att begränsa störningar av matchernas rytm."

Riktigt hur framgår inte, men alla anses ha ett ansvar att uppträda mer sportsligt och en kampanj där framstående spelare deltar föreslås.

+ VAR-frågan

Ständigt aktuell, där teknologin används och där den inte gör det, som i svensk fotboll. Football Board noterar att bruket av VAR bör göras "mer konsekvent, öppen och begriplig för spelare, tränare och fans." VAR ska också ses för vad det är, ett hjälpmedel och inte som en bedömning av domaren.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!