Daniil Medvedev – den ryske världsfyran i tennis – vill tävla i Paris-OS som neutral utövare, men kallas på grund av detta för 'utländsk agent' av ordförande för Rysslands olympiska kommitté (ROK). Arkivbild.
Daniil Medvedev – den ryske världsfyran i tennis – vill tävla i Paris-OS som neutral utövare, men kallas på grund av detta för 'utländsk agent' av ordförande för Rysslands olympiska kommitté (ROK). Arkivbild. - Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.


Fakta: Ryssland och OS

Ryssland och Belarus har varit avstängda av många idrotter efter anfallskriget mot Ukraina.

Flera förbund har öppnat upp för nationerna, precis som IOK (Internationella olympiska kommittén), som under vissa förbehåll gett klartecken till deltagande i OS i Paris där de ska tävla under neutral flagg.

Från Ryssland har exempelvis tolv brottare, fyra taekwondospelare och tre cyklister kvalat in. Även 10–12 judokas kan nå OS i Paris som neutrala utövare, enligt nyhetsbyrån AP.

Under VM i Doha i februari i år var det första gången ryska och belarusiska simmare fick tävla (under neutral flagg), men den enda ryssen som fick klartecken valde att avstå. Tre simmare – två kvinnor och en man – från Belarus klarade OS-kvalgränsen i Doha.

Det är i grunden de olika specialförbunden som ska avgöra om idrottarna är neutrala och vid Europakvalet i brottning nyligen stoppades fristilsbrottaren Abdulrasjid Sadulajev – OS-guld 2016 och 2021 – från att delta på grund av stöttning av kriget.

Samtidigt har exempelvis ryska roddförbundet kallat villkoren för diskriminerande och har vägrat skicka idrottare till kvaltävlingar.

Ryska idrottare fick tävla neutral flagg under vinter-OS 2018 och 2022 samt sommar-OS 2021 – detta på grund en avstängning för utbredd dopning i landet.

Vladimir Putin ifrågasätter Internationella olympiska kommitténs (IOK) krav på att landets idrottare ska tävla i OS under neutral flagg och han har bett Rysslands olympiska kommitté (ROK) och idrottsdepartementet att komma med rekommendationer.

De båda aktörerna verkar dock djupt oeniga, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Idrottsminister Oleg Matytsin sade i mars att landet "måste bibehålla möjligheten till dialog så långt det bara går och delta i tävlingarna", enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

"Utländska agenter"

I början av april dundrade ROK-ordförande Stanislav Pazdnyjakov på sociala medier att IOK "gång på gång hittar på illegitima kriterier" och går andras politiska ärenden för att "isolera rysk idrott". Pazdnyjakov kallade även ryska tennisspelare som vill delta för "utländska agenter".

IOK räknar med att åtminstone 36 neutrala idrottare från Ryssland kommer att klara kvalgränser till OS, men det kan bli så många som 54 aktiva, enligt AP. Idrottarna får inte aktivt stötta kriget och inte heller vara anställda eller kontrakterade av rysk eller belarusisk militär.

En neutral rysk trupp – lag får inte delta – kommer främst bestå av kampsportare och antagligen flera av världens bästa tennisspelare. Världsfyran Daniil Medvedev – US Open-vinnare 2021 – har sagt till den ryska tidningen Sport-Express att han planerar att tävla i Paris.

Inga friidrottare

Tolv ryska brottare har tagit kvotplatser till OS och fler kan tillkomma under världskvalet i Istanbul i maj. Dessutom har mängder av ryska brottare bytt nationalitet.

— Om man räknar alla tre klasser är det kanske 40 brottare som hittat nya nationaliteter sedan kriget bröt ut, sade Sveriges landslagschef Zakarias Tallroth tidigare i år till TT.

Oavsett vad Vladimir Putin ger för slutgiltigt besked för ett deltagande kommer inga friidrottare från Ryssland tävla på Stade de France. Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) har stått kvar vid sin linje om en uteslutning ända sedan mars 2022.

Sedan tidigare har IOK slagit fast att inga neutrala idrottare från Belarus och Ryssland får delta under OS-invigningen den 26 juli.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!