Sveriges OS-guldlag i hoppning i Tokyo 2021: Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.
Sveriges OS-guldlag i hoppning i Tokyo 2021: Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson. - Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

"Vi riskerar att mista medaljörer"

Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.


Centrum för idrottsforskning (Cif) har på regeringens uppdrag analyserat svensk elitidrotts hållbarhet och konkurrenskraft. Rapporten är den största studie som gjorts av det svenska elitidrottssystemet och beskriver en global idrottslig kapprustning och ett underfinansierat elitidrottssystem där svenska elitidrottare drabbas hårt.

I rapporten, som presenteras i tre publikationer, slås fast att den socioekonomiska situationen för svenska elitidrottare är ohållbar.

"Vi har inte möjlighet att stötta idrottarna på det sätt vi vill och som de förtjänar. Många landslagsprogram och utvecklingsmiljöer är kraftigt underfinansierade. Andra länder investerar mer och mer i sina elitidrottare medan Sverige har hamnat efter. Stödsystemet runt idrottarna är inte rättvist, hållbart eller rimligt", säger RF:s ordförande Anna Iwarsson i ett pressmeddelande.

"Lever på nära och kära"

SOK-basen Hans von Uthmann säger att Sverige riskerar att mista medaljörer om inte villkoren för elitidrottare förbättras.

"Många olympier vittnar om hur tufft det är att få ekonomin att gå ihop och att man lever på nära och kära", säger han i ett pressmeddelande.

Enligt forskare vid Idrottens Analysinstitut i Danmark (Idan) har det svenska elitidrottssystemet flera svagheter, framför allt beroende på att ansvaret för utvecklingen delas mellan Riksidrottsförbundet (RF), Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Parasport Sverige.

Gemensam plattform

Man vill därför att det skapas en elitidrottsorganisation i Sverige. De tre stora idrottsorganisationerna har redan skapat en gemensam elitidrottsplattform genom projektet Elitidrott 2030.

Elitidrottstränarna behöver också bättre villkor och ett utbildningssystem. Dessutom påpekar rapporten att forskningen på elitidrott är eftersatt och att samarbetet mellan forskning och elitidrotten behöver bli bättre.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!