Carin Strömberg (tv) hyllar Anna Lagerquist som en av de bästa i världen.
Carin Strömberg (tv) hyllar Anna Lagerquist som en av de bästa i världen. - Foto: TT

Försvarsesset hyllas – "En av de bästa i världen"

Ett bra försvar är nyckeln till lätta mål. Sverige har en av världens kanske bästa försvarsspelare i Anna Lagerquist, en spelare vars roll inte går att underskatta.Hon är avgörande, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg inför kvällens EM-match mot Norge.


Fakta: Anna Lagerquist

Ålder: 29

Klubb: Neptunes de Nantes

Position: Mittsex

A-lagsdebut: 2011

Landskamper/mål: 98/118

Moderklubb: Lugi

Meriter: Guld i U20-VM 2012 samt vald till årets spelare i svensk handboll två gånger (2019 och 2021).

Källa: Handbollslandslaget.se

Att ha fokus på försvarsspel kan tyckas som en konstig prioritet i en sport där målen är många, men att stå tätt bakåt och göra snabba mål framåt är grundidén i Sveriges spel.

Försvarsgeneralen Anna Lagerquist medger att bilden av handboll till stor del handlar om hur många mål som görs, men ser ändå det avgörande i ett bra försvar.

— Det är mycket fokus på mål, det är väl också väldigt roligt att se mål och det med rätta. Samtidigt vet vi om att våra styrkor som lag ligger i vårt försvarsspel och vårt omställningsspel. Om vi spelar bra försvar har vi större chans att få lite kontringsmål och ett snabbt omställningsspel och det är våra styrkor, säger hon.

"Söndra och förstöra"

Ett stabilt försvar ger möjligheten att sno åt sig bollen och kontra in enkla mål. För att kunna göra det är Lagerquist en viktig del i det svenska spelet.

— Jag tycker att hon är navet i vårt försvarsspel med den aggressiviteten som hon har, som också sprider sig vidare. Nu tycker jag att vi alla utvecklat det som lag, att söndra och förstöra tajmingen för våra motståndare och Anna är ju en av de bästa i världen på det, säger Carin Strömberg som även spelar med Lagerquist i klubblaget Nantes.

— Det är väldigt kul att höra, säger Lagerquist om lagkamratens hyllning.

— Min roll i det här landslaget är främst försvarsspelet och att jag ska ta en stor roll där och dra ett tungt lass och jag byter ofta anfall-försvar så jag är kanske den som har mest ork där så jag drar gärna ett tungt lass där bak.

Anna Lagerquist lyfts fram som Sveriges försvarsgeneral.

Tror på svenska spelet

Även Linn Blohm, som tillsammans med Lagerquist drar ett tungt lass i försvaret lyfter fram 29-åringens spel och efter några år tillsammans i landslaget blir samarbetet bara bättre.

— Man vet när man ska hjälpa och inte hjälpa, det är en otrolig trygghet att ha Anna bredvid mig, säger hon och beskriver sin lagkamrat som glad och varm utanför planen, på den är dock en helt annan femma.

— Hon är ettrig och hård på handbollsplan, säger Blohm.

Det är en beskrivning Lagerquist gärna skriver under på.

TT: Är du jobbig att möta?

— Det hoppas jag att jag är. Det är min plan i alla fall, om jag är det så är jag nöjd, säger hon med ett skratt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!