Johan Floderus fotograferad i en domstol i Teheran i december förra året.
Johan Floderus fotograferad i en domstol i Teheran i december förra året. - Foto: Amir Abbas Ghasemi/Mizan/AP/TT

Experter: Påverkar inte gripna svenskar i Iran

Att presidenten och utrikesministern har dött påverkar inte läget för de svenskar som sitter gripna i Iran. Det menar två experter TT har talat med.


Flera svenskar sitter fängslade i Iran. Det handlar bland annat om EU-tjänstemannen Johan Floderus och den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som anklagas för spioneri. Djalali har dömts till döden och åklagaren yrkar på dödsstraff för Floderus.

Sverige har beskrivit gripandet av Floderus som godtyckligt och kräver att han släpps.

Fängslandet av svenskar har av bedömare kopplats till målet mot Hamid Noury som dömts i Sverige för folkrättsbrott i Iran – där Iran kan se en chans till fångutväxling.

Påverkar intryck

President Ebrahim Raisis och utrikesminister Hossein Amir-Abdollahians plötsliga död påverkar sannolikt inte situationen för svenskarna.

— Det här är inget som en president beslutar om, utan det här är lika mycket en fråga för säkerhetstjänsterna, som är relativt självständiga, säger Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

— En ny president och en ny utrikesminister kan påverka vilka intryck man tar av omvärldens kritik. Men det är inte en dossier som de bestämmer över själva.

"Lydiga"

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt på Stockholms universitet, är inne på samma linje om att dödsfallen i princip inte får en inverkan alls på frågan om svenskarna.

— Det här var två väldigt lydiga personer, de var trogna ledaren i alla avseenden. De kommer att ersättas med två andra lika lydiga personer så småningom, säger Mahmoudi.

— Svenska fångar hör inte till de viktigaste utrikespolitiska frågorna i Iran. Jag kan inte tänka mig att det diskuteras på den nivån i vanliga fall och tror inte att ersättningen med två lika lydiga personer skulle påverka. Det har främst varit en fråga för rättsväsendet, som är mäktigt och nära sammankopplat med säkerhetstjänsten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!